Valabilitate mai mare pentru cardurile europene de sănătate

Perioada de valabilitate a cardurilor europene de sănătate a fost dublată începând din această săptămână. Până la această modificare, prevederile legislative stabileau că valabilitatea cardului trebuia să acopere perioada în care cetăţenii călătoreau temporar într-un stat membru al Uniunii Europene, însă aceasta trebuia să fie de maximum şase luni.

Reprezentanţii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Gorj cred că prelungirea perioadei de valabilitate a cardurilor europene de sănătate va evita aglomeraţia de la ghişee, iar asiguraţii vor pierde mai puţin timp pentru obţinerea cardului. „Perioada de valabilitate a cardurilor europene s-a prelungit la un an. Este un lucru foarte bun şi pentru noi ca instituţie şi pentru asiguraţi. Nu mai trebuie ca cei ce circulă des în străinătate să vină de cel puţin de două ori pe an la CAS pentru obţinerea unui card european de sănătate. E foarte bine şi pentru Casa Asigurărilor de Sănătate pentru că se evită şi aglomeraţia de la ghişee, dar şi pentru asiguraţii că nu mai pierd timpul”, a declarat Daniel Şurlea, directorul economic al CAS Gorj.
Excepţie vor face asiguraţii care-şi plătesc singuri contribuţiile. „Pentru cei care nu sunt asiguraţi şi îşi plătesc pentru două, trei luni contribuţiile, nu putem elibera cardul european pentru un an. Pentru pensionari, pentru salariaţi şi copii nu este nici o problemă, cardul european de sănătate se eliberează pentru un an”, a precizat Daniel Şurlea. De la începutul anului şi până în prezent au fost eliberate aproximativ 300 de carduri europene de sănătate. În condiţiile în care în anul trecut s-au eliberat 2150 de carduri. Potrivit conducerii CAS Gorj, cele mai multe solicitări se înregistrează în sezonul de vară, când oamenii pleacă în vacanţă.

Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: