Vânătoarea de vrăjelitoare

Nu am urmărit cu atenție cazul cu vrăjitoarele care-au prostit vedetele de câteva sute de mii de euro, dar îmi imaginez cam ce s-a întâmplat. Am urmărit, în schimb, un sondaj din care am aflat că 75% dintre români cred în deochi, 87% în existența Raiului și (atenție!) 47% în faptul că unii oameni au puteri supranaturale (de prezicere, tămăduire sau clarviziune). Ce mai vreți- Trec repede peste propunerea mea de a face sondajele astea dublate cu întrebarea ”Dar câte cărți ai citit matale în viață și ce anume?”, iar în caz de răspunsuri prăpăstioase pur și simplu nu aș lua în considerare opțiunea respectivului. Și da, i-aș interzice și dreptul la vot. În fond, câinii nu au drept de vot. Și totuși, unii oameni au nivelul de înțelegere politică al unui câine. Prin unii înțelegând majoritatea. Democrația nu e bună în forma asta foarte permisivă.

Revenind la vrăjitoare, eu sunt de partea lor în totalitate. Să-i păcălești pe proști nu este doar o activitate plăcută și distractivă, este chiar o îndatorire civică. Fraierii există ca să fie fraieriți. Nu doar pentru binele personal, egoist (deși este și acesta un motiv destul de întemeiat), ci și în speranța că, cine știe, la un moment dat fraierul se va învăța minte. Eu, de exemplu, nu mă supăr pe cei care mă păcălesc și mi se pare că am o atitudine normală. Mă supăr pe mine. Vorba aia, nu-i prost ăla care cere, ci ăla care dă.

Nu mai zic că înșelăciunea este foarte greu de dovedit în asemenea cazuri. Un avocat cât de cât abil și poate foarte puțin înclinat spre vrăjeala mistică ar putea demonstra că vrăjile respective chiar au avut efect. Păi ce, n-a apărut Oana în toate ziarele și-a ajuns vedetă după divorțul de Pepe? Nu și-a găsit Moni un chinez cu bani care să o întrețină? N-a făcut-o Iri cu două blonde în jacuzzi după ce-a marcat banul la Melissa/Vanessa? Ba da. Lucrurile bune s-au întâmplat și se vor întâmpla mereu și nici un procuror nu poate demonstra că acestea nu s-au întâmplat grație vrăjitoarelor competente și bine intenționate. Vrăjitoarele există ca să te vrăjească și să-ți ia banii, nu e nimic rău aici.

Uite, a doua știre de azi de pe site-ul Realitatea este că prezicătoarea Carmen Harra spune că în 2012 nu va mai exista nici leul, nici euro. Oare s-a consultat cu Isărescu când a făcut predicția asta? Eu aș chema-o măcar la Money Channel s-o susțină mai pe larg, dacă nu cumva au sunat-o direct ăia de la Bloomberg. Cât despre români, oare ce monedă își imaginează doamna Harra că vor folosi la anul? P-aia din Botswana, eventual?

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: