Vânzările la materiale de construcţii, în continuă scădere

Producătorii de materiale de construcţii s-au confruntat în ultimul an cu o scădere considerabilă a vânzărilor. Cele mai mari probleme cu care au de-a face aceştia sunt inflaţia, instabilitatea financiară a unor clienţi, dar şi creşterea costurilor energetice, generată de noua organizare a sectorului energetic din România.

Reprezentanţii Lafarge Ciment România, cea mai importantă companie de materiale de construcţii din ţară, au preconizat că piaţa construcţiilor este un sector care se va redresa de-abia în a doua parte a anului, întrucât în primul semestru nu există prea multe proiecte noi. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în sectorul vânzărilor de ciment, care au scăzut cu 34% anul trecut,din cauza scăderii cererii ca urmare a crizei economice, chiar dacă la preţuri nu s-au înregistrat fluctuaţii semnificative. Pe de altă parte, producătorii speră la o creştere a volumului vânzărilor de ciment în 2010, cu toate că e posibil ca aceste preţuri să crească faţă de cele practicate în 2009. Foarte afectate anul trecut au fost şi vânzările de agregate şi betoane, o evoluţie pozitivă înregistrându-se în segmentul de gips-carton. Mai mult, piaţa construcţiilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 12,2 miliarde de euro, nivel la care s-ar putea plasa si în 2010.

Membrii Asociaţiei Romane a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) au solicitat la începutul lui 2010 măsuri concrete din partea guvernanţilor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a cadrului legislativ din perspectiva unei contribuţii importante a acestui sector la dezvoltarea economică a ţării şi păstrarea locurilor de muncă aferente. Pe parcursul anului, disponibilizările nu au lipsit, astfel încât personalul din sector a fost redus de la 420.000 de angajaţi la 350.000. Mai mult, peste 20.000 de societăţi din acest domeniu de activitate au fost nevoite să-şi suspende activitatea sau au dat faliment. De asemenea, trebuie finanţate în special lucrările în continuare, a căror stopare generează risc de insolvenţă sau faliment pentru constructori. Reprezentanţii ARACO subliniază faptul că declinul sectorului de construcţii şi în 2010 poate afecta negativ execuţia bugetară la nivel naţional, de aici decurgând o serie de consecinţe negative pe plan economic şi social.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: