Vezi aici ce legi au votat guvernanţii astăzi

Proiectul Legii bugetul asigurărilor sociale de atat a primit miercuri aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile reunite pentru muncă şi protecţie socială, cu 17 amendamente susţinute de opoziţie, între care şi reducerea nivelului contribuţiilor sociale cu aproape 10 procente.

Cel mai important amendament avizat favorabil prevede creşterea punctului de pensie la 826,2 lei în 2010, faţă de 732,8 lei în varianta bugetului asigurărilor sociale de stat aprobat de Guvern, ce ar urma să adâncească deficitul bugetului de pensii la peste 2,5 miliarde de euro, potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan.

Parlamentarii au hotărât, totodată, reducerea contribuţiilor pentru asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori cu 9,5 procente, de la 31,3%, în varianta guvernului, la 21,8%.

Astfel, contribuţia plătită de angajator la bugetul asigurărilor sociale ar urma să scadă în acest an la 12,8%, de la 20,8%, iar contribuţia plătită de angajat scade la 9%, de la 10,5% în prezent.

Parlamentarii au acceptat şi creşterea deficitului bugetului asigurărilor pentru şomaj cu circa 100 de milioane lei, la 1,472 miliarde lei, de la 1,376 miliarde în varianta propusă de guvern, deşi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a avertizat că această nouă creştere a deficitului ar duce la depăşirea deficitului bugetului general consolidat pe 2010, convenit la 5,9% din PIB cu FMI şi CE.

Deputaţii şi senatorii din comisiile de muncă au decis, de asemenea, creşterea cheltuielilor din fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale la 35 milioane lei, faţă de 21,3 milioane lei, creşterea cuantumului ajutorului de deces la 3.000 lei, de la 1.836 lei, şi la 1.500 lei pentru un membru al familiei, de la 918 lei.   

Totodată, parlamentarii au decis că "în cursul anului 2010 se poate acorda un singur bilet de tratament balnear sau de odihnă pentru un beneficiar, iar durata sejurului unui bilet de odihnă în 2010 este de 6 zile".

Actuala formă a proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 trebuie, însă, să treacă şi de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament şi de plenul reunit al celor două Camere.   

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: