Videanu a semnat ordonanța de înființare a companiilor energetice

Ministrul Economiei Adriean Videanu a semnat ieri proiectul de ordonanță de guvern privind înființarea a două companii energetice naționale. Reamintim că una din noile companii va include complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, la care se adaugă câteva hidrocentrale și Nuclearelectrica. Proiectul ar putea intra chiar astăzi în ședința de guvern, în cazul în care criza politică din ultimele zile nu va schimba lucrurile.

Electrica și Romgaz, scoase din companiile energetice
Preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu, a declarat că furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica a fost scos din componenţa celor două mari companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorul energetic, cel puţin până în 2013, pentru a "da o şansă marilor jucători privaţi. De asemenea, producătorul de gaze de stat, Romgaz, care iniţial trebuia sa intre într-una din cele două companii cu termocentrala de la Iernut, după ce ar fi preluat-o de la Termoelectrica, nu mai figurează acum în noua structură propusă de autorităţi.
Astfel, în noua variantă propusă, în componenţa primei societăţi vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu.
Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (adică sucursalele Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa), Compania Naţională a Huilei (CNH).

Sectorul energetic are nevoie de cinci miliarde de euro
Cele două mari companii ce vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic vor avea nevoie de investiţii de 2-3 miliarde euro fiecare, în următorii zece ani, estimează preşedintele-director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu.
De asemenea, Dan Gheorghiu, preşedintele-director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), institut care a contribuit la realizarea proiectului de restructurare a sectorului energetic, a mai spus că în privinţa acestei reorganizări energetice a întâmpinat probleme din partea Consiliului Concurenţei, dar care s-au rezolvat. "Cu Consiliul Concurenţei am avut probleme. Pentru că acest tip de societate nu trebuie să depăşească 50% din piaţă. Şi, în general în piaţa de producţie de energie, de exemplu, primele două companii din piaţă nu au voie să depăşească 75%, lucru care se întâmplă la nivelul anului 2010, dar nu şi la nivelul anului 2013", a spus Dan Gheorghiu.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: