Viitorul CE Oltenia: performanţă, faliment sau privatizare?

Declaraţiile făcute ieri pe de o parte de directorul general Laurenţiu Ciurel, de pe altă parte de sindicalistul Marin Condescu arată că cei 19 mii de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia nu trebuie să se aştepte la ceva bun. În timp ce Laurenţiu Ciurel are tupeul să spună că scrisoarea trimisă de Guvern către FMI nu este reală şi că nu se discută despre privatizarea CE Oltenia, liderul Condescu consideră că orice este mai bine decât situaţia actuală. Chiar şi privatizarea.

Vin vremuri grele pentru mineri şi energeticieni. Chiar dacă privatizarea majoritară a companiei este un obiectiv scris negru pe alb în scrisoarea către FMI, Laurenţiu Ciurel spune că scrisoarea publicată de Mediafax nu este reală. Ciurel face această declaraţie în condiţiile în care nici măcar Guvernul României nu a dat dezminţire pe această temă. „Eu nu ştiu despre ce scrisoare de intenţie este vorba. Ce a prezentat acolo Mediafax sunt date nereale cu privire la CE Oltenia. Vreau să vă spună că am vorbit ieri (n.red- luni) cu domnul ministrul Niţă care nu ştia de nici un fel de intenţia sau nu auzise de nici un fel de intenţie de a regândi paşii sau de a privatiza Oltenia, aşa cum scria în acel comunicat“, a declarat Laurenţiu Ciurel la Radio Târgu Jiu.

Şi liderul Marin Condescu a vorbit tot luni cu ministrul Niţă, care i-a spus că el nu este pentru privatizare, dar nu poate spune care este decizia celorlalte structuri implicate. Acelaşi ministru a declarat acum câteva luni, la Congresul PSD, că CE Oltenia va fi privatizat majoritar.

CEO desfiinţează motivele privatizării, dar nu şi privatizarea

Tot ieri, CE Oltenia a postat pe site un comunicat de presă prin care încearcă să desfiinţeze motivele pentru care această companie ar putea fi privatizată. În actul de fundamentare al proiectului de privatizare se invocă un deficit de 396 mil. de euro pentru finanţarea investiţiilor, din care în prima fază, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro. Dar, directorul Laurenţiu Ciurel a transmis că această companie nu are nevoie de bani. „La această ora, investiţiile au fost deja finanţate cu credite bancare de la bănci comerciale, fără garanţii de stat, cu excepţia a cca 25 mil. euro necesari unei investiţii de mediu în Rovinari, în 2014. În perioada 2013-2014, compania nu are nevoie de 150 mil. de euro, ci a semnat finanţări de 150 milioane de euro, gradul de îndatorare fiind de cca 28%“, se arată în comunicatul de presă.

Conducerea mai spune că în acest moment se află în negocieri cu BERD pentru un nou împrumut. „CE Oltenia se află în negocieri cu BERD pentru o finanţare avantajoasă a modernizării grupului nr.6 - Turceni, de cca 220 mil euro, finanţare care nu condiţionează, însă, funcţionarea în condiţii de siguranţă si profitabilitate a acestei termocentrale în anii imediat următori. Împrumutul, dacă se va concretiza, se va derula pe parcursul a 10 ani, cu o perioadă de graţie“.

Condescu vrea orice, dar nu pe Ciurel!

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, nu respinge ideea privatizării majoritare, menţionând că orice variantă este mai bună decât ceea ce se întâmplă acum. „Oricare din variante este mai bună decât situaţia de acum. Niciuna dintre ele nu ne sperie. Cel mai important este să funcţioneze, să fie locuri de muncă, să avem loc pe piaţă. Pe noi nu ne sperie niciuna din variante. Oricare dintre situaţiile care se preconizează este mai bună decât situaţia de acum“, declară Marin Condescu.

Liderul FNME mai spune că cea mai rapidă şi eficientă soluţie ar fi schimbarea managerului. „Dacă Guvernul ar vrea cu adevărat să rentabilizeze şi să aibă o unitate strategică poate cel mai bine să o administreze, renunţând la numirea de oameni politici în funcţia de director general, să pună meseriaşi care ar putea să demonstreze în nici un an de zile că aduc societatea pe profit, asta ar fi cea mai bună soluţie“, a explicat Marin Condescu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: