Vîlceanu susține că se fac mai multe investiții în carierele miniere. Ce spun cifrele!

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, susține că în acest an se fac mai multe investiții la Complexul Energetic Oltenia. Acesta a vorbit atât de modernizarea grupului energetic nr. 5 de la Rovinari, cât și de investiții în carierele miniere. Raportul Consiliului de Supraveghere la șase luni arată însă altceva și anume faptul că investițiile au fost mult mai mici decât anul trecut sau decât acum doi ani. Este vorba de raportul pe primele șase luni din 2020, dar Vîlceanu explică faptul că pandemia a amânat lucrările pentru a doua parte a anului.

Potrivit lui Vîlceanu, urmează investiții importante în carierele miniere: “O mare problemă era legată de faptul că excavatoarele miniere din carierele de lignit aveau un grad avansat de uzură și nu se făceau revizii. Liderii de sindicat ne spuneau că există o problemă din acest punct de vedere și oamenii nu sunt în siguranță pe aceste utilaje. Astăzi, când noi vorbim, este în SEAP publicat anunț de participare pentru achiziție publică în valoare de 30 de milioane de lei pentru excavatoarele de mare capacitate de la Complexul Energetic Oltenia”, a spus Vîlceanu.

Raportul Consiliului de Supraveghere pe primele șase luni arată pe partea minieră investițiile au constat doar în achiziții de terenuri și reparații curente. În primul semestru, Divizia Minieră a realizat investiții de 28,5 milioane de lei, față de 67,4 milioane de lei în prima jumătate din anul trecut sau 40,9 milioane în aceeași perioadă din 2018. Vîlceanu a explicat însă că pandemia a afectat activitatea companiei și că salariații au fost săptămâni bune în șomaj tehnic, astfel că și investițiile au fost amânate pentru partea a doua a anului.

Liderul PNL a vorbit și de investiții pentru continuarea modernizării grupului 5 Rovinari: “În sistemul de achiziții publice sunt publicate trei anunțuri de participare privind blocul 5 de la Rovinari, în valoare de peste 17 milioane de lei”.

Grupul 5 de la Rovinari a a fost oprit în 2014 pentru retehnologizare și ar fi trebuit să fie deja finalizat în acest an, dar costul mare al certificatelor de carbon a făcut ca societatea să nu aibă destui bani. Grupul ar putea fi funcțional abia peste doi ani, pentru că și aici unele investiții au fost amânate.

Vizualizări: 1,882

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: