Vin de la Timiș să dezbată prioritățile zonei miniere Gorj

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Târgu Jiu un workshop în care vor fi abordate prioritățile zonei minierei Gorj, în vederea tranziției de la actuala dependență economică ridicată, la un viitor cu emisii reduse de carbon. Evenimentul se va desfășura în data de 9 decembrie 2020, ora 9.00, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Gorj din Târgu Jiu. Reamintim că în Gorj vor fi închise în Gorj, începând de anul viitor, cariere miniere și grupuri pe cărbune, fiind nevoie de alternative.

Proiectul se numește REBOOST - A boost for Rural Lignite Regions. Genericul workshop-ului este: „Să avem un cuvânt de spus în crearea viitorului regiunii”. Workshop-ul își propune să creeze un cadru deschis de dialog al principalelor entități locale – administrație publică, asociații profesionale, firme, patronate și sindicate, organizații neguvernamentale, interesate să exploreze dintr-o perspectivă vizuală noi posibilități economice ale regiunii și să identifice totodată căile de transformare. Evenimentul este primul dintr-o serie de ateliere de simulare a politicilor colaborative care vizează sprijinirea comunităților locale să reflecteze asupra situației regiunilor lor, în prezent și în următorii 10-20 ani, cu ajutorul instrumentelor vizuale.

Proiectul „A Boost for Rural Lignite Regions – REBOOST” este finanțat de UE prin Programul EIT Climate KIC și este derulat de un consorțiu format dintr-o echipă transdisciplinară de organizații care lucrează la nivel european și internațional.

Obiectivul principal al proiectului este să sprijine entitățile interesate din trei regiuni carbonifere din Europa (Lusatia în Germania, Marea Polonie de Est în Polonia și Gorj în România) să exploreze noi posibilități economice și, nu în ultimul rând, să sprijine tranziția de la actuala dependență economică ridicată de cărbune la opțiuni sustenabile. Părțile interesate din aceste trei regiuni vor analiza particularitățile politice, socio-economice și geografice ale acestora, iar prin intermediul unui instrument de simulare on-line vor sprijini entitățile locale să exploreze căi alternative care se înscriu în profilul actual al regiunii dezvolte strategii viitoare durabile. Acolo unde este posibil, proiectul va sprijini implementarea efectivă a soluțiilor de dezvoltare viitoare.

Program:

9.00 – 9.30 Scurtă prezentare a proiectului
9.30 – 9.45 Introducere workshop / Zoom și Miro
9.45 – 10.00 Situația actuală în regiunea carboniferă Gorj
10.00 – 10.45 Exercițiu de simulare – regiunea Gorj în anul 2050
10.45 – 11.00 Pauză de cafea
11.00 – 11.30 Viziunea comună asupra viitorului regiunii Gorj
11.30 – 12.00 Discuții libere
Moderatori: Cristina Bădulescu, coordonator Hub EIT Climate-KIC / CCIA Timiș

Vizualizări: 6,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: