Weber: Există speranţă pentru salariaţii de la Seciuri

Deputatul PSD Mihai Weber cere răgaz pentru a rezolva problemele care sta în puterea partidului de la guvernare, din care face şi el parte. Weber este convins că se va rezolva şi problema extinderii parcului industrial de la Sadu, şi cea a carierei Seciuri şi bineînţeles va fi realizat şi mixul energetic. Să avem puţintică răbdare, transmite deputatul Mihai Weber. Cât despre scumpirile şi taxele pe care le impune Guvernul de la anul, Weber spune că acesta este rezultatul creşterii pensiilor.

Reporter: Extinderea Parcului Industrial de la Sadu trebuia să fie pe ordinea de zi a Guvernului miercuri şi nu a fost aşa. Aveţi idee de ce întârzie şi dacă se va aproba?

Mihai Weber: Eu sunt convins că da pentru că ştiu că există preocupare pe direcţia respectivă. Probabil au fost detalii tehnice de nu a putut să fie pus pe ordinea de zi, nu ştiu din ce cauză, o să mă documenteze dar sunt convins că se va realiza. Bănuiesc că la următoarea şedinţă, dacă nu într-un viitor apropiat va fi rezolvat. 

Rep.: Angajaţii de la Cariera Seciuri sunt deja de două luni în şomaj tehnic. În campanie le-aţi făcut promisiuni oamenilor de acolo. Faceţi demersuri pentru avansarea cu excavările spre perimetrul Olteţu?

M.W.: Ca şi promisiuni să ştiţi că am fost foarte rezervat în a face. Foarte puţine am făcut în campanie pentru că sunt convins că multe nu ţin de puterea unui singur om. Referitor la Seciuri, am discutat, ţin contactul permanent cu reprezentanţii complexului despre treaba respectivă. Acolo e într-adevăr vorba de frontul de lucru, e vorba de câteva proprietăţi care aşteaptă o rezolvare cât mai curând. Sunt alcătuite comisii, sunt listele cu oamenii care au fost transferaţi sau care şi-au dorit să fie transferaţi în alte punte ale complexului. Credeţi-mă că există preocupare din partea tuturor pentru ca acei oameni să-şi păstreze locurile de muncă. Eu cred că există speranţă ca până la sfârşitul anului să se limpezească situaţia. Nu se poate trage o concluzie  pentru că sunt factori care influenţează decizia respectivă şi nu ţine numai de o parte. Până când se va merge paralel şi cu legea 255 cu exproprierile şi cu înţelegerile între proprietari pentru că dacă sunt pretenţii absurde nu pot să fie luate în calcul de negociatorii din cadrul complexului. Trebuie găsită o cale de comunicare firească.

Rep.: În ceea ce priveşte mixul energetic, dacă nu va se face înainte de listarea pe bursă a celor 15% din acţiunile CEO, proiectul nu va mai avea nicio şansă. Credeţi că se va mai face acest mix termo-hidro în timp util?

M.W.: Este de preferat ca acel mix să fie făcut înainte de a fi listat pe bursă pachetul de acţiuni. S-a discutat şi probabil se va concretiza legea holdingului deci există şanse să se poată rezolva acest mix, înainte de a ieşi pe bursă.  Este un lucru îmbucurător pentru că vedeţi că noi ca şi complex, mă refer la Gorj, suntem preocupaţi la a aduce producţia megawattului la un cost care să fie cât de cât competitiv pe piaţă. Prin crearea acestui mix se creează şi o componenţă elastică, un sistem care la scăderile bruşte de energie, prin acest mix, acea componentă elastică hidro sau ce va fi să aibă posibilitatea de a armoniza cât mai rapid cererea pe piaţă.

Rep.: În ceea ce priveşte scumpirile anunţate de Guvernul Ponta ce părere aveţi?

M.W.: Înainte de a vorbi de acele scumpiri care probabil că au şi un impact dar extrem de mic în cadrul bugetului trebuie discutat şi despre ceea ce se obţine. Despre creşterile aplicate pensiilor, vorbim de 5 milioane de persoane care beneficiază de acea majorare mai mare decât inflaţia 3,76%, despre nişte majorări în cadrul celor două sectoare, la învăţământ şi sănătate unde se merge până la 20%. Trebuie să se compenseze cu anumite încasări şi s-a umblat la construcţiile speciale.     

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: