Zece milioane de euro, în investiţii nefuncţionale la Rânca

Circa zece milioane de euro, în mare parte bani europeni, au fost cheltuiţi în zona Rânca pentru o canalizare care nu a fost pusă în funcţiune la trei ani de la recepţie şi un telescaun care a produs pierderi şi a fost preluat în administrare de constructor. Telescaunul a fost administrat de societatea Vârful Păpuşa, care a falimentat, iar de mai bine de un an Consiliul Judeţean nu este în stare să organizeze licitaţie pentru preluarea acestuia de către o altă firmă. În lipsa unei licitaţii, este a doua iarnă consecutiv în care telescaunul va fi administrat de firma care l-a construit.

Canalizarea, staţia de tratare a apei şi noul domeniu schiabil de la Rânca au fost administrate de firma Vârful Păpuşa, special creată în acest sens de Consiliul Judeţean Gorj şi consiliile locale din Novaci şi Baia de Fier. Firma a înregistrat pierdere încă din primul an de funcţionare, 2011, când a fost pe minus cu 20.000 de lei, iar în 2012 pierderile au fost de patru ori mai mari. Pierderile au continuat şi în 2013, iar societatea a intrat în insolvenţă. În acest timp, canalizarea nu a funcţionat nici un minut, iar telescaunul mai mult a stat. Pârtia este amenajată pe partea cu soare, astfel că zăpada a lipsit de multe ori, iar în zonă nu este sursă de apă, pentru a permite folosirea unor tunuri de zăpadă. Mai mult, vântul este destul de puternic, astfel că de foarte multe ori telescaunul este oprit, pentru a nu pune viaţa turiştilor în pericol.

„Sistemul de canalizare este finalizat, dar deocamdată nu-l putem prelua nici noi, nici Baia de Fier, pentru că nu este în administrarea nici uneia dintre primării. Canalizarea este în administrarea SC Vârful Păpuşa şi nu putem face nimic până nu se rezolvă problema insolvenţei. Sperăm ca până în primăvară să se rezolve lucrurile”, spune Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.   

A doua iarnă fără licitaţie

Telescaunul de la Rânca va fi administrat şi în această iarnă tot de către constructor. Pierderile cauzate de telescaun ani la rând a făcut ca SC Vârful Păpuşa să dea faliment. Înainte a fi demarată procedura de insolvenţă, SC Vârful Păpuşa SA a predat telescaunul constructorului, firma Grup Primacons SRL Olt. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Gorj, contractul încheiat pentru anul trecut cu constructorul a fost prelungit până în primăvara 2015. „Şi iarna aceasta telescaunul va fi administrat tot de către constructor pentru că nu s-a demarat procedura de licitaţie. S-a făcut revizia, iar odată cu prima zăpadă va fi pus în funcţiune”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean recunosc că demararea licitaţiei a fost întârziată de unele nereguli. Cert este că telescaunul a fost amplasat într-o zonă în care pârtiile sunt expuse soarelui, neexistând tunuri de zăpadă pentru a reface stratul.

Telescaunul, amplasat la voia întâmplării

Cel care va câştiga licitaţia va fi obligat să achiziţioneze tunuri de zăpadă, deşi nu există sursă de apă, contravaloarea acestora trebuind să fie menţionată în documentaţie înainte ca procedura să fie scoasă pe SEAP. „Am avut o întârziere în recepţionarea studiului de fundamentare necesar pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economică a gestiunii unui operator privat. Studiul este efectuat de o firmă de specialitate din Gorj, însă întârzierea documentaţiei a fost determinată de necesitatea reefecturării unor măsurători tehnice. S-a constatat că telescaunul nu a fost amplasat într-o zonă propice acestei activităţi, fiind necesară achiziţionarea a noi echipamente specifice, mai exact nişte tunuri de zăpadă, contravaloarea acestora urmând să se regăsească implicit în costurile serviciului ce urmează să fie desfăşurat. Proiectul este finalizat din bani publici şi nu se poate modifica”, a declarat Costel Marcău, şeful Compartimentului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean Gorj.

Acesta estimează ca licitaţia va fi publicată pe SEAP până la sfârşitul anului. „Sperăm ca în cel mult două săptămâni să primim studiul de fundamentare, iar până la sfârşitul anului să publicăm anunţul pe SEAP. S-a discutat ca telescaunul să fie concesionat pe cel puţin 5 ani”, a mai precizat Marcău.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: