Zeci de morminte străvechi și ruinele unei biserici, descoperite în incinta Mănăstirii Tismana

O serie de descoperiri arheologice importante au fost făcute chiar în incinta Mănăstirii Tismana, cu ocazia lucrărilor de restaurare și reabilitare care sunt executate. Această situație a determinat o creștere a costurilor cu aproximativ 24 milioane de lei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.

 

Astfel, în curtea mănăstirii au fost descoperite ruinele unei alte biserici, dar și zeci de morminte de inhumație: „O zonă protejată prin care nu s-a permis pătrunderea a fost determinată de cercetarea arheologică din partea de est a Bisericii în care au fost descoperite ruinele unei biserici mai vechi, acestea intrând în conservare, ca urmare, au fost necesare devieri ale utilitaților în zona respectivă. (...)

Prin studiul istorico-arhitectural, expertizele tehnice elaborate, prin raportul de cercetare arheologică preventivă, suprafața decopertată din incintă a avut ca rezultat descoperirea și cercetarea a 59 complexe arheologice și 36 de morminte de inhumație. Intervenţiile la nivelul solului şi subsolului nu au putut continua decât după realizarea cercetării arheologice preventive“, se arată în nota de fundamentare întocmită de către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrării Teritoriului privind acordarea fondurilor suplimentarea.

Investiția este finanțată de către Compania Națională de Investiții.

Vizualizări: 3,447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: