Zeci de școli din Gorj, în pericol în caz de incendiu

Mare parte din unitățile școlare din Gorj nu sunt conforme din punct de vedere al siguranței la incendii. Cel puțin asta spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, care avertizează conducerile unităților de învățământ, dar și autoritățile locale că termenul de obținere a autorizației de securitate la incendii este finalul lunii iunie. Cei care nu se vor conforma în termenul stabilit riscă sancțiuni, iar măsurile pot ajunge până la închiderea unităților școlare.

Doar câteva zeci de unități școlare din Gorj dețin autorizații ISU privind siguranța la incendii, conform unei situații întocmite de inspectorat la începutul acestui an. Pentru a obține această autorizație, unitățile și autoritățile locale pe raza cărora funcționează trebuie să realizeze anumite investiții. La Motru, spre exemplu, la toate unitățile școlare este nevoie de astfel de lucrări. Primarul Gigel Jianu spune că nu își permite astfel de investiții și că va încerca să facă lucrările cu bani guvernamentali. „Din punct de vedere al normelor ISU, mai sunt lucruri de făcut. Avem proiect înaintat prin Planul Național de Dezvoltare Locală. Am fost la București, se vor aproba sumele necesare. La toate școlile vom face lucrări. Se fac niște proiecte, lucrările diferă de la o școală la alta. Școlile sunt prioritare în ceea ce privește alocarea fondurilor prin PNDL”, a spus Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

Termen de conformare

Cert este că autoritățile vor trebui să obțină banii necesari și să realizeze lucrările în următoarele două luni. În caz contrar, riscă sancțiuni. „Termenul de obținere a autorizației de securitate la incendiu este 30 iunie. Toate instituțiile de învățământ din Gorj au obligația să o obțină în acest termen. În caz contrar riscă sancțiuni, culminând cu închiderea activității. La nivelul județului erau la începutul anului undeva la 100 și ceva de unități, din care doar 30 aveau autorizația”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. 

Autorizația se securitate la incendii, o dată obținută, este valabilă atâta timp cât nu este făcută nicio modificare la construcția respectivă sau nu îi este schimbată destinația. Documentația se face, de obicei, de firme specializate în proiectare. Autorizarea presupune ca unitățile școlare să aibă mijloace de semnalizare, de protecție şi căi de evacuare.

Vizualizări: 555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: