Compania de Apă Oltenia lucrări în zona unor situri arheologice din Gorj

Muzeul Județean de Istorie ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu a semnat un contract de colaborare cu Compania de Apă Oltenia dat fiind faptul că furnizorul de apă din Craiova va face săpături pentru introducerea unei conducte de apă pe porțiuni din Gorj, considerate situri arheologice. De altfel, Compania de Apă Oltenia va plăti Muzeului Județean suma de 25.000 lei pentru lucrările pe care le face pe teritoriul Gorjului. Trei arheologi vor supraveghea săpăturile pentru conducta de apă.

Compania de Apă Oltenia vrea să reabiliteze conducta de apă ce pleacă de la Izverna și ajunge la Craiova. Conducta traversează mai multe localități din județul Gorj, printre care și comuna Plopșoru, acolo unde au fost descoperite de-a lungul vremii mai multe situri arheologice. Acesta este și motivul pentru care compania se obligă prin contract să plătească suma de 25.000 lei către Muzeul Județean. ”Prin sectorul în care trece conducta aceasta de la Izvarna la Craiova pot fi afectate și anumite situri arheologice. În cazul descoperiri de vestigii arheologice se va face cercetare preventivă”, a spus Gheorghe Calotoiu, doctor în arheologie la Muzeul Județean Gorj.

Sit din epoca bronzului

Practic, va fi un culoar lung de 87 de kilometri, între localitățile Izvarna și Țânțăreni, la limita cu județul Dolj. În cazul în care muncitorii întâlnesc în calea lor ziduri arheologice, compania de apă va fi nevoită să mute conducta cu câțiva metri. ” La Ceplea este un sit din epoca bronzului, dar așezarea poate să se extindă mai mult că noi nu știm exact un sit arheologic cât se întinde de mult, plus că mai sunt și monumente medievale, de epocă modernă. Acestea vor fi conservate. Numai în cazul în care apar ziduri, acestea vor fi conservate și protejate. Probabil își mută tronsonul cu câțiva metri”, a mai spus Gheorghe Calotoiu, doctor în arheologie. Din partea Muzeului Județean Gorj, trei arheologi vor avea drept sarcină supravegherea lucrărilor pe o perioadă de câteva luni de zile. ”Contractul presupune cercetare arheologică de diagnostic și după ce se termină această cercetare de diagnoză se va face un alt contract de supraveghere care asta înseamnă că stăm pe tot tronsonul continuu. Compania plătește o sumă de bani către Muzeul Județean, plătește specialiștii, suma din contract este de 25.000 lei. Ei au termen trei luni să termine lucrarea de la data începerii”, a declarat Gheorghe Calotoiu, arheolog.

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: