ZERO proiecte depuse pentru „Instalarea tinerilor fermieri”

Nici un gorjean nu a reuşit să obţină punctajul maxim ca să-şi poată depune proiectul, în prima perioadă de înscrieri pentru Măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cunoscută din anii anteriori sub numele de Măsura 112. Până la sfârşitul lunii mai se pot depune proiectele cu 75 de puncte, însă conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, fostul SAPARD, se aşteaptă ca nici de data această să nu fie depuse proiecte. În funcţie de punctajele estimate, proiectele vor putea fi depuse până la data de 30 octombrie, atât la sediul AFIR Gorj, cât şi online.

S-a dat startul la accesarea fondurilor europene, însă în prima lună a sesiunii nu au fost depuse proiecte din cauză că gorjenii nu au reuşit să atingă punctajul  maxim. Începând cu acest an, proiectele au perioade diferite de depunere în funcţie de punctajele estimate de consultaţi: proiectele cu 85 de puncte puteau fi depuse în perioada 25 martie-30 aprilie; cele cu 75 de puncte se depun în perioada 1- 29 mai; cele cu 65 de puncte în perioada 1-30 iunie; cele cu 55 de puncte în perioada 1-31 iulie; cele cu 45 de puncte în perioada 3-31 august; cele cu 35 de puncte în perioada 1-30 septembrie, iar cele cu 25 de puncte se depun în perioada 1-30 octombrie. „În prima perioadă, la nivelul judeţului Gorj, nu a fost depus nici un dosar pentru că nu au fost estimate punctaje maxime. Până la sfârşitul lunii mai se pot depune dosarele estimate cu 75%, însă nu credem că vor fi depuse dosare nici în această sesiune. Ne aşteptăm ca cele mai multe să fie depuse în lunile iulie-august pentru că din discuţiile purtate cu consultaţii a reieşit faptul că pentru majoritatea solicitanţilor se estimează 55-45 de puncte”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul AFIR Gorj.

Supraevaluarea punctajului poate trimite dosarul în ultima perioadă de depunere, cu riscul ca perioada respectivă să fie anulată în condiţiile în care s-au epuizat fondurile. „Oamenii îşi pot evalua singuri dosarele. În condiţiile în care dosarele sunt supraevaluate cu 5, 10 sau 15 puncte solicitanţii nu păţesc nimic. În situaţia în carese constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% faţă de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului şi va fi finanţat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte”, a precizat  Cocină.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: