Ziua de 11 August în istorie: ”S-a stins lumina”

 În 1456 Iancu de Hunedoara moare răpus de ciumă la Zemun, lângă Belgrad.

În 1988 ia ființă Al Quaida considerată responsabilă pentru atentatul din 11 septembrie de la New York.

În 2003 NATO preia comanda Forței de menținere a păcii în Afghanistan

Iancu de Hunedoara: ”S-a stins lumina”

Iancu de Hunedoara sau Ioan de Hunedoara s-a născut în jurul anului 1407 într-o familie nobiliară de Sigismund de Luxemburg, tatăl lui Iancu primind de la acesta domeniul și castelul Hunedoarei în dar. Copilăria și-a petrecut-o în Transilvania pe domeniul Hunedoarei. Acesta a fost tatăl lui Matia (Matei) Corvin, zis și Matia cel Drept, cel mai mare rege al Ungariei.

A îndeplinit, pe rând, mai multe funcții, ban al Severinului, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei, guvernator și căpitan suprem al regatului Ungariei. A fost o personalitate marcantă a primei jumătăți de secol XV și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții luptând în campanii militare. A desfasurat o bogată și intensă activitate diplomatică și militară (conducând cruciade împotriva otomanilor) în perioada în care Imperiul Otoman își clădea ascensiunea spre apogeu, a răspuns chemărilor papilor catolici și a depus eforturi pentru închegarea unei coaliții creștine ce își propusese să oprească înaintarea Imperiului Otoman în Europa Centrală și de Est. Dovedindu-se un apărător al creștinismului, Papa Calixt al III-lea l-a caracterizat drept “atletul cel mai puternic – singurul – al lui Hristos” ordonând Bisericilor catolice să bată clopotele în fiecare zi la prânz în semn de apreciere.

Ioan de Hunedoara a murit în 11 august 1456, de ciumă, în tabăra de la Zemun. Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Până și sultanul Mahomed al II-lea i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Vizualizări: 1,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: