Ziua de 30 septembrie în istorie

În 1496 Ştefan cel Mare termină zidirea Bisericii Sfântul Nicolae din Botoşani, un monument reprezentativ de arhitectură medievală moldovenească.

În 1864 a fost înfiintată Camera de Comert în Principatele Române Unite.

În 1946  Tribunalul International de la Nürenberg a dat verdictul final în procesul criminalilor de razboi nazisti.

Procesul de la Nürnberg

Procesul de la Nürnberg adus de Puterile Aliate împotriva a 24 dintre cei mai importanți oficiali ai celui de-al Treilea Reich, acuzați de conspirație, crime împotriva păcii, crime de război și crime împotriva umanității, se ține în Palatul de Justiție de la Nürnberg și este prima implementare a unei jurisdicții penale internaționale.

Procesul de la Nürnberg a permis stabilirea unor reguli adoptate atunci de susținătorii justiției internaționale și rămâne în istorie ca prima punere în aplicare a condamnării pentru crime împotriva umanității.

La întâlnirile de la Teheran (1943), Ialta (1945) și Potsdam (1945), cele trei mari puteri din timpul războiului, Statele Unite, Uniunea Sovietică și Regatul Unit, au convenit asupra pedepselor care urmau să fie aplicate celor vinovați de crime de război și crime împotriva umanității în timpul celui de al doilea război mondial. Franța a primit și ea un loc în tribunale. Fiecare dintre cele patru țări a dat câte un judecător principal și un locțiitor, precum și procurori.

Concluziile proceselor de la Nürnberg au servit la elaborarea următoarelor acte:

Convenția privind genocidul, 1948.

Declarația Universală a Drepturilor Omului, 1948.

Convenția privind Abolirea Prescrierii Crimelor de Război și Crimelor Împotriva Umanității, 1968.

Convenția de la Geneva asupra Legilor și Cutumelor de Război, 1949 cu protocoalele sale adiționale din 1977.

Vizualizări: 593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: