Ţăranii care vând brânză la piaţă încep să intre în legalitate

Micii producători agricoli care comercializează brânză, lapte sau miere în pieţele din Târgu Jiu încep să intre în legalitate. De la 1 februarie au intrat în vigoare norme europene mult mai stricte în privinţa modului de comercializare, referitoare la ambalare, etichetare etc. Deja 30 de mici fermieri au depus la Direcţia Sanitar Veterinară Gorj dosarele pentru a obţine permisiunea de a vinde la piaţă. Mai greu este cu bătrânelele obişnuite să vină la piaţă cu două-trei sticle de lapte, care nu înţeleg de ce acum nu mai au voie să îl vândă.

Micii producători agricoli care vând lactate în pieţele din municipiul Târgu Jiu s-au adaptat la noile cerinţe şi au început să-şi eticheteze produsele. Astfel, ţăranii care vor să comercializeze produse de origine animală, trebuie să le eticheteze cu informaţii referitoare la calitatea acestora şi la termenul de valabilitate. Noile norme europene au intrat în vigoare de la 1 februarie şi, pe parcursul acestei luni, inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj vor efectua controale pentru a vedea dacă toţi producătorii au intrat în legalitate.

Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj afirmă că până acum 30 de mici producători şi-au depus dosarele pentru a fi înregistraţi: „Mulţi dintre aceştia au început să-şi confecţioneze deja colante pentru a le aplica pe produse. Producătorii din Piaţa Mică s-au conformat cerinţelor noastre, în schimb mai avem probleme cu cei din Piaţa Mare. Aici mai este câte o bătrână care vine cu două sticle de lapte şi nu înţelege că nu mai poate vinde în ambalaje de plastic. Este o problemă destul de delicată şi implică anumite cheltuieli, dar noi sperăm ca totul să fie conform cerinţelor europene în cel mai scurt timp. Dacă oamenii nu se supun normelor sanitar-veterinare, nu vor mai putea să-şi vândă produsele în piaţă“.

Şi omul, şi animalul trebuie să aibă certificat de sănătate

Prevederile care trebuie respectate de producătorii agricoli sunt legate de deţinerea certificatelor de sănătate animală, care să arate că, în urma controlului veterinar, animalele sunt clinic sănătoase, iar produsele provenite de la ele pot fi comercializate fără probleme. Totodată, şi producătorii trebuie să posede carnet de sănătate, eliberat de medicul de familie şi de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.

Produsele lactate trebuie să conţină etichete, rolul acestora fiind de a individualiza produsul şi de a-i permite cumpărătorului să dovedească ulterior existenţa unor neconformităţi, dacă este cazul. Laptele trebuie vândut în  sticle, iar acest lucru le creează dificultăţi oamenilor care spun că este greu să găsească astfel de recipiente. Inspectorii sanitar-veterinari spun că o soluţie ar fi pet-urile de unică folosinţă de la fabricile de profil, însă în Târgu Jiu nu există încă un magazin care să comercializeze aceste pet-uri. Pe de altă parte, ţăranii ar putea ţine laptele în bidoane de aluminiu cu robinet, iar cumpărătorii ar putea veni cu sticla de-acasă. În cele două pieţe din municipiu, există în prezent şi două automate de lapte.

Printre puţinele produse care nu dau bătăi de cap în această perioadă se numără mierea, care se vinde de doi ani doar cu etichete care oferă informaţii despre producător şi data fabricaţiei. În judeţul Gorj, există 180 de apicultori înregistraţi, dar doar 10 dintre aceştia îşi vând produsele în pieţe. Majoritatea duc mierea la centre speciale de colectare, care se ocupă de comerţul intracomunitar. Un astfel de centru este la Băleşti, unde se găseşte un depozit european care comercializează mierea de mai bine de 10 ani, în diverse ţări ale Uniunii Europene.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: