Ţeapa Iohannis – neamţul nu poate fi premier

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că vrea un termen de patru-şase luni pentru a opta între funcţia de premier şi cea de edil local, spunând că aceasta este o condiţie în acceptarea efectivă a funcţiei de prim-ministru. De fapt, Iohannis nu poate fi premier mai mult timp. Surse din ANI susţin că acesta este verificat ca urmare a faptului că a încălcat legislaţia, fiind în acelaşi timp primar şi administrator de firmă. Cum incompatibilitatea e clară, cel mai probabil acesta va primi interdicţie pentru trei ani de a ocupa funcţii publice.

Legea prevede că un primar care este în acelaşi timp administrator de firmă este incompatibil, iar sancţiunea aplicată de Agenţia Naţională de Integritate este trei ani de interdicţie la numirea în funcţii publice. Evenimentul zilei a dezvăluit cu câteva săptămâni în urmă faptul că Iohannis a fost găsit incompatibil, astfel că ANI a început o verificare, chiar dacă între timp primarul Sibiului a renunţat la partea de administrare a firmei.

Scenariul numirii în funcţia de premier pentru maxim şase luni a fost relatat şi de Academia Caţavencu. Potrivit publicaţiei, atât Geoană, cât şi Antonescu sau Iohannis ştiu foarte bine că numirea în funcţia de premier este doar pentru câteva luni, dar interesul de moment este să folosească imaginea primarului Sibiului în scop electoral.

„O cale onorabilă de ieşire”

Klaus Johannis spune că prelungirea perioadei în care poate să opteze între cele două funcţii este "o cale onorabilă de ieşire" dacă guvernarea PSD-PNL nu funcţionează. Johannis a precizat, la finalul întâlnirii cu liderul PNL Crin Antonescu şi cel al PSD Mircea Geoană că, dacă va fi desemnat premier, există riscul "foarte foarte mic" ca structura de guvernare discutată cu PSD şi PNL să nu funcţioneze, motiv pentru care ar trebui luată în calcul ideea prelungirii perioadei în care poate opta pentru cele două funcţii incompatibile.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: