Contractul cadru pe 2009 a pus pe jar sistemul sanitar gorjean

Noul contract cadru aduce o serie de modificări în aproape toate ramurile sistemului sanitar. Serviciile de urgenţă, noul mod de prescriere a reţetelor, alt ordin de muncă ce prevede ca medicii de familie să lucreze pe Salvări sunt câteva din motivele pentru care medicii refuzaseră iniţal semnarea contractului cadru ce trebuia să intre în vigoare începând de ieri.Revolta medicilor de familie a creat panică şi printre gorjenii care se vedeau deja în postura de a achita integral atât contravaloarea reţetelor gratuite şi compensate cât şi investigaţile medicale.


Pactul încheiat de medicii cu Ministerul Sănătăţii e valabil doar până la 1 mai. Marţi dimineaţa medicii de familie au intrat la negocieri cu Ministerul Sănătăţii. Deşi a fost semnat un protocol, medicii nu vor renunţa la proteste. Medicii de familie din Gorj consideră că s-au făcut compromisuri de ambele părţi doar pentru a detensiona situaţia şi pentru a câştiga timp. În acest sens, dr.Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Mediciilor de Familie Gorj ne-a declarat:,,Este o aberaţie ceea ce ni se impune, nu vom semna niciodată un asemenea contract. Ceea ce s-a semnat a fost un act adiţional prin care am mai fost amăgiţi încă o perioadă scurtă de timp. Guvernanţii par să fi renunţat la ideea ca medicii de familie să lucreze pe Salvări în afara orelor de program. Toată această situaţie a fost generată, în proporţie de 90% din vina Casei de Asigurări, iar 10% din cauza guvernanţilor care vin cu tot felul de idei trăsnite şi modifică legislaţia de la an la an. Vom aştepta până la 1 mai, apoi ne vom relua protestele dacă promisiunile nu se vor concretiza. Până atunci asiguraţii vor beneficia de actul medical în aceleaşi condiţii ca până acum. ,,

Cheltuieliile Spitalului Judeţean vor fi monitorizate

Potrivit contractului cadru pe 2009 spitalele din Gorj vor trebui să-şi prezinte pe site-ul Ministerului Sănătăţii toate cheltuielile. Dr. Constantin Pălivan, directorul Spitalului Judeţean a precizat:,,Toate cheltuielile spitalelor vor fi monitorizate periodic de Ministe ,,. Reţetele vor fi întocmite după model internaţional. O nouă prevedere a contractului cadru presupune întocmirea reţetelor după model internaţional. Medicii de familie vor fi nevoiţi să prescrie medicamente conform denumirii comune internaţionale.
Medicii spun că pacienţii vor fi induşi în eroare confundând anumite medicamente din cauză că vor dispare numele comerciale ale acestora.  
De asemenea, farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casele de sănătate vor fi obligate să elibereze numai medicamentele care dau preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internaţionale.

Bani insuficienţi pentru tratarea pacienţilor


Decizia Guvernului de a aloca un buget mai mic faţă de anul trecut a creat panică în rândul mediciilor. În condiţiile în care sistemul sanitar va primi 3,2% din PIB, mulţi medici de familie îşi vor închide cabinetele.
Medicii spun că banii de care dispun, în prezent, sunt insuficienţi pentru tratarea pacienţilor. Dr. Moisescu a precizat:,, Banii alocaţi de Guvern sunt puţini. În momentul de faţă nu există o finanţare pentru trimestrul IV, există doar promisiuni, o mică amăgire .,,
 În prezent, sistemul sanitar gorjean se confruntă cu o problemă foarte delicată şi anume dezinteresul medicilor pentru posturile scoase la concurs.
Deşi la nivelul judeţului au fost scoase la concurs 34 de posturi de medici specialişti, doar 9 medici s-au arătat a fi dispuşi să practice această meserie în Gorj. Dr. Marius Boeriu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj ne-a declarat:,,Medicii nu mai sunt interesaţi să lucreze în sistemul sanitar românesc. Deşi Ministerul Sănătăţii a acordat şansa rezidenţilor de a susţine concurs pentru ocuparea unui post înainte de terminarea studiilor, aceştia nu au fost atraşi de posibilitate, la nivelul judeţului fiind foarte multe locuri libere pentru medici specialişti.,,
Tot mai mulţi tineri rezidenţi îşi încearcă norocul peste hotare, participând la diverse interviuri în vederea ocupării unui post de medic în ţările unde pot câştiga mii de euro pe lună.


Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: