1401 zile de închisoare pentru un permis fals

Pedeapsă dură pentru un gorjean care a fost prins circulând cu un permis fals. Vasile Cosmin Cărigă va sta aproape patru ani în închisoare. Asta deși a comis fapta în Cehia, acolo unde conducerea unui autovehicul fără permis este contravenție, nu infracțiune.

Vasile Cosmin Cărigă nici nu se gândea că se va întoarce în închisoare din cauza permisului. În 2013, acesta era la muncă în Cehia. Pentru că a condus băut, polițiștii i-au reținut permisul, pe care l-au trimis în România. Polițiștii de la noi din țară l-au căutat în baza de date și au constatat că permisul reținut de cehi este fals. Cărigă s-a ales cu dosar penal, care a fost instrumentat de Judecătoria Târgu Jiu.

Prima instanță l-a condamnat pe Cărigă la amendă penală, în sumă de 15.750 lei, echivalentul 225 zile-amendă înmulțit cu suma de 70 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals. Judecătorii gorjeni au ținut cont de faptul că, în urma verificărilor la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, a rezultat că șofatul fără permis în Cehia este contravenție, nu infracțiune.

Procurorii au făcut apel însă, iar judecătorii Curții de Apel Craiova au fost mult mai duri, deoarece Cărigă a mai avut condamnări în trecut. Acesta era eliberat condiționat după o pedeapsă de zece ani, din care mai avea de executat 1.401 zile. La Craiova, Cărigă a fost condamnat la nouă luni de închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu cea de 1.401 zile rămase de efectuat din condamnarea precedentă, urmând să o execute pe cea mai grea. Pedeapsa pronunțată de 4 decembrie 2017 este definitivă.

Cărigă nu a putut fi audiat în cauză, fiind stabilit în Marea Britanie de mai mulți ani, însă, luându-se legătura telefonic cu acesta, i s-a adus la cunoștință învinuirea, susținând că nu a cunoscut că permisul de conducere este fals și fără a da alte detalii referitoare la legalitatea obținerii acestuia, neavând de propus probe în apărare. Judecătorii nu au luat în calcul explicația, fiind puțin probabil să nu ști că ai un permis de conducere fals, câtă vreme nu l-ai obținut de la un organ abilitat al statului. Cărigă va ajunge efectiv după gratii când va fi prins sau dacă se va preda.

Vizualizări: 2,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: