16 primari din Gorj, păcăliţi de asociaţia „Valea Gilortului“

Mai mulţi primari din Gorj riscă să ia în continuare amenzi de la Garda de Mediu pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului chiar dacă de mai bine de doi ani fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Gilortului”, asociaţie al cărei preşedinte este chiar viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru. Acesta a reuşit să acceseze prin SAPARD 38 de miliarde de lei, pe care i-a şi cheltuit iar localităţile afiliate la asociaţia lui stau cu grămezile de gunoi în sat şi cu amenzile pe birou.

Primarii din localităţi ca Vladimir, Săuleşti, Stejari, Căpreni, Cruşeţ, Aninoasa aşteaptă şi acum, după mai bine de doi ani, ca reprezentanţii Asociaţiei „Valea Gilortului” să treacă la fapte şi să dea drumul la staţia de transfer gunoaie menajere pentru a putea scăpa de amenzile Gărzii de Mediu. „Eu nu înţeleg de ce nu demarează odată, ne-au împărţit pubelele, au cumpărat maşini şi de mai bine de doi ani aşteptăm să-şi facă treaba. Până acum am aşteptat dar nu mai putem nici noi că cei de la gardă nu aşteaptă când vine vorba de amenzi, noi ce facem cu gunoiul”, a declarat Viorel Drăguşin, primarul comunei Cruşeţ. Alţi primari s-au obişnuit deja cu ideea şi nici nu mai dau o importanţă foarte mare acestei probleme. Din contră sunt chiar dispuşi să renunţe la banii pe care i-au dat la momentul afilierii dacă proiectul nu va avea finalitate. „Asociaţia are ca scop atragerea de fonduri europene iar proiectul pe care l-am accesat viza salubrizarea comunelor afiliate. E adevărat că asociaţia a fost creată din 2008 dar probabil din lipsă de fonduri nu s-a mai făcut nimic. Pentru mine are o importanţă secundară şi nu m-ar afecta în mod deosebit dacă nu ar mai avea finalitate”, a declarat Ilie Petroi,  primarul comunei Aninoasa.

Ar putea da banii înapoi

Preşedintele asociaţiei, viceprimarul Ion Fugaru, consideră însă că nemulţumirea primarilor este nejustificată şi din contră, ar trebui să fie recunoscători că suma cu care au contribuit este nesemnificativă în comparaţie cu ce are el de plătit. „Fiecare primărie care s-a afiliat a contribuit cu câte şase milioane de lei în schimb eu trebuie să plătesc cofinanţare de miliarde. Am primit 38 de miliarde finanţare pe care i-am şi cheltuit, am început construcţia staţiei, am cumpărat patru maşini şi 4.000 de pubele”, a declarat Ion Fugaru, viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti. Banii au fost deja cheltuiţi şi cu toate acestea Ion Fugaru se teme că nu o să aibă bani pentru cofinanţarea proiectului lucru care ar putea duce la restituirea banilor Uniunii Europene. „E posibil şi lucrul ăsta dar să sperăm că o să găsim bani, noi am trimis deja sesizare la guvern ca să nu zică apoi în caz de ceva că nu am căutat sprijin”, a adăugat Ion Fugaru.

Până când asociaţia va găsi bani pentru cofinanţare, primăriile afiliate sunt pasibile de amenzi pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: