20 de oameni au văzut moartea cu ochii

Tragedie ieri de dimineață în localitatea Cerna Sat din comuna Padeș, unde 20 de persoane din Obârșia Cloșani au văzut moartea cu ochii după ce autoutilitara în care călătoreau a căzut în gol într-o prăpastie de zeci de metri. Din fericire, toți călătorii au scăpat cu viață, dar cu multiple traumatisme. Trei persoane - o minoră de 13 ani, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 33 de ani - au suferit leziuni corporale grave și au fost transportate cu elicopterul SMURD către un Spital din Timișoara, respectiv București. Șoferul vinovat pentru această nenorocire este cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Tragedia este cu atât mai mare cu cât cele 19 persoane care se aflau în camioneta condusă de un mehedințean de 35 de ani din localitatea Obârșia Cloșani, au plecat de acasă împinși de sărăcie. Aceştia mergeau la cules de afine în speranța că vor face rost de bani pentru traiul zilnic și nu s-au gândit nicio secundă la pericolul la care se expun în momentul în care se urcă într-o camionetă descoperită, alături de butoaie, fără nicio siguranță. „Se duceau la afine. Se duceau săracii să culeagă afine, pentru că nu aveau bani și din cauza unei defecțiuni la mașină au căzut în prăpastie”, a spus o rudă a unui rănit.

O manevră greșită a șoferului a produs accidentul

Ieri de dimineață, în timp ce se deplasau pe un drum forestier care leagă Cerna Sat de Barajul Cerna, dintr-o zonă montană, motorul camionetei cu remorcă s-a oprit într-o rampă. Şoferul a încercat să repornească maşina, motorul nu a mai răspuns manevrelor făcute de acesta şi luat-o la vale, până s-a răsturnat în pârâul Naiba, aflat la o distanţă de aproximativ 20 de metri de drum. Un gorjean din Padeș, care era în trece prin zonă, a observat multe persoane rănite în prăpastie și a alertat imediat autoritățile, iar la fața locului s-au deplasat imediat echipaje de poliție, echipaje SMURD, mai multe ambulanțe, jandarmi și salvamontiști, care au început operațiunea de salvare a victimelor. „Din primele cercetări efectuate la faţa locului, a rezultat că șoferul din Cloșani, în timp ce conducea o autoutilitară ce tracta o remorcă, pe un drum forestier ce face legătura între satul Cerna Sat şi Barajul Cerna din comuna Padeş, din cauza manevrării necorespunzătoare a autovehiculului, a căzut într-o prăpastie situată la aproximativ 20 metri faţă de drumul forestier”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Bilanțul accidentului: 19 răniți

elicopter_smurdDin fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu decesul niciunui pasager din remorcă, însă majoritatea a suferit multiple traumatisme. Trei persoane s-au ales cu leziuni grave și au fost transportate cu elicopterele SMURD la spitale din Timișoara și București. Dintre aceste victime, 12 au rămas la Spitalul din Baia de Aramă, patru au ajuns la Târgui-Jiu și trei în centre universitare din țară. „În urma evenimentului, a rezultat vătămarea corporală a unui număr de 19 persoane, cu vârste cuprinse între 13 şi 67 de ani, care au fost transportate, atât cu ambulanţele cât şi cu autoturisme ce se deplasau în zonă, către Spitalul orăşenesc Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgu-Jiu. Trei dintre victime, cu vârste între  de 13  și 27 de ani  au suferit leziuni corporale grave.  Acestea au fost preluate de elicoptere SMURD și transferate către Timișoara și București”, a declarat Dan Vâlceanu, manager SJA Gorj.

S-a acționat după Planul Roșu

Imediat ce a fost anunțat evenimentul, s-a activat Planul Roşu de intervenţie, iar acțiunea de salvare a victimelor s-a dovedit a fi una destul de dificilă. Au  fost angrenaţi peste 40 de pompieri militari aparţinând echipajelor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. De asemenea, la locul accidentului au fost trimise şi 3 echipaje de descarcerare. În sprijin au venit 10 ambulanţe, 7 din cadrul serviciilor de ambulanţă din judeţele Gorj, Mehedinți și Caraș Severin 3 S.M.U.R.D.-uri, respectiv 5 elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie , 2 elicoptere tip MI 17 - cercetare şi eventuală evacuare şi 3 elicoptere S.M.U.R.D. tip EC 135 din Craiova, Arad şi Bucureşti.

Primul elicopter  ce participa la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei a efectuat un prim zbor de recunoaştere a zonei şi evaluare a situaţiei, la scurt timp după producerea evenimentului rutier. Un al doilea elicopter de tip S.M.U.R.D. a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Craiova, cu misiunea de a prelua o victimă a accidentului şi de a o transporta la Bucureşti. Un al treilea elicopter S.M.U.R.D. a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Arad, cu misiunea preluării şi transportării unei alte victime a accidentului rutier către o unitate medicală specializată din Timişoara.

DOSAR

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Poliţiştii continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru lămurirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: