4 ani de puşcărie pentru un fost primar. Afară din politică!

Fostul primar de la Săcelu ar putea să fie scos definitiv din politică, dacă o sentinţă dispusă luni de Judecătoria Novaci va rămâne definitivă. Prin hotărârea respectivă, instanţa l-a condamnat pe Ion Voica pentru diverse fapte de care acesta a fost acuzat, pedeapsa rezultată prin contopire fiind una cu executare.

„Achită pe inculpatul Voica Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere de înscrisuri (fapta din 28.02.2013) în stare de recidivă postcondamnatorie (…) condamnă pe inculpatul Voica Ion la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (3 acţiuni) (…) condamnă pe inculpatul Voica Ion la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii uz de fals”, au decis judecătorii.

Pedeapsa de 4 ani, fiind cea mai mare, a fost cea la care a fost condamnat fostul primar prin contopire, în aceasta fiind inclusă şi o altă condamnare pe care Voica o avea pentru un accident mortal produs chiar când era în fruntea comunei Săcelu. „Anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei (…) şi repune pedepsele în individualitatea lor astfel: 1 an şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (…) 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă (…) 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. (…) Aplică inculpatului Voica Ion pedeapsa cea mai grea, urmând ca acesta să execute pedeapsa principală a închisorii de 4 ani. (…) Din pedeapsa aplicată deduce perioada arestării 29.12.2008 – 27.01.2009”, se arată în decizia instanţei.

Prin această sentinţă, instanţa i-a interzis lui Voica şi câteva drepturi civile, cele care îl interesau cel mai mult pe fostul edil fiind dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Altfel spus, dacă sentinţa rămâne nemodificată când va deveni definitivă, pentru 5 ani, Voica nu se va mai putea implica în politică pentru a ocupa vreo funcţie publică. Sentinţa de luni a judecătorilor novăceni este a doua pe care aceştia o pronunţă, verdictul venind şi el după o serie de amânări şi repuneri pe rol a dosarului.

În urmă cu 4 ani, Voica a primit o condamnare cu suspendare în acest dosar, dar a contestat sentinţa şi a obţinut la Curtea de Apel Craiova dreptul de rejudecare pe fond a dosarului. Iar din decembrie 2015, dosarul s-a tot judecat, fiind zeci de termene date în această perioadă. Chiar şi aşa, instanţa a decis acum să lase nesoluţionată latura civilă din dosar, Voica ajungând acum să fie condamnat pentru o afacere cu terenuri pe care a făcut-o în perioada în care era primar. S-a împroprietărit cu un teren chiar în buricul staţiunii, iar adevăratul proprietar şi Complexul Energetic Oltenia l-au reclamat pe acesta pentru abuzul făcut în detrimentul lor. Instanţa nu a clarificat natura despăgubirilor pe care va trebui să le suporte fostul primar, dar a anulat documentele pe care acesta şi le-a dat singur pentru a se împroprietări. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată, lucru pe care cu siguranţă Voica îl va face în perioada următoare.

Vizualizări: 4,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: