400 de patroni, reclamaţi la ITM

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au avut de rezolvat în acest an aproape 400 de sesizări venite din partea salariaţilor. Oamenii reclamă neplata drepturilor salariale la termen, neplata orelor suplimentare, neplata drepturilor privind concediile medicale sau cele de odihnă, precum şi de neînregistrarea contractului de muncă. Reprezentanţii ITM Gorj susţin că de cele mai multe ori, în urma sesizării, patronul şi salariatul ajung la un consens pe cale amiabilă.

Aproape 400 de sesizări au avut de rezolvat anul acesta inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj, sesizări făcute de salariaţii nemulţumiţi de condiţiile de muncă sau de nerespectarea drepturilor salariale. „Anul 2009 ne-a adus un număr de 391 de sesizări de astfel de nereguli şi bineînţeles că le-am verificat pe toate însă dacă patronul şi salariatul nu ajung să se înţeleagă pe cale amiabilă intervine instanţa de judecată unde noi, ca instituţie, nu mai avem niciun rol decât în cazul în care hotărârea de judecată este favorabilă salariatului”, a declarat Gheorghiţă Cusma, consilier superior şi purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.

De cele mai multe ori identitatea persoanei care face sesizarea este confidenţială, rareori sunt situaţii când reclamantul vrea să-i fie dezvăluit numele pentru că ar putea exista cazuri de răzbunare din partea patronului sau sesizarea ar putea fi interpretată sub un alt scop. „Noi ca instituţie mergem pe calea rezolvării acestor neînţelegeri în cadrul verificărilor pe care le efectuăm în timp cu ocazia sesizărilor, acolo unde se poate pe cale amiabilă, bineînţeles cu confidenţialitatea numelui petentului”, a declarat Gheorghiţă Cusma.

Peste 500 de contravenţii aplicate

Chiar dacă există posibilitatea unei rezolvări pe cale amiabilă, nu puţine au fost cazurile în care s-a dovedit că reclamantul spunea adevărul în sesizarea făcută iar angajatorii au fost sancţionaţi. „Până în august 2009 au fost 513 contravenţii date pe relaţii de muncă dintre care 200 sunt pentru muncă la negru în timp ce pe sănătate şi securitate în muncă au fost date 188 de contravenţii dintre care contestate au fost 145”, a declarat Alina Bănică, jurist în cadrul ITM Gorj.

De precizat mai este şi faptul că o sesizare se rezolvă în termen legal de 30 de zile prin excepţie cu prelungirea a încă 15 zile lucrătoare în cazul în care timpul necesar cercetării şi documentării a fost insuficient. „Sunt situaţii în care se solicită o astfel de prelungire fie pentru că poate la acel moment patronul nu este în ţară fie pentru că vrem să facem o cercetare mai complexă”, a declarat Gheorghiţă Cusma.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: