A avariat microbuzul școlar. Factura de plată îl pune în mare încurcătură

Un bărbat din comuna gorjeană Dănciulești, șofer pe microbuzul școlar, a fost obligat de instanță să scoată câteva zeci de mii de lei din buzunar pentru a repara autovehicul avariat în urma unui accident rutier. Bărbatul lucrează la o școală din județul vecin, Dolj.

Gorjeanul este angajat de mai bine de 13 ani la Școala Gimnazială Fărcaș, pe postul de șofer.

În după-amiaza zilei de 4 decembrie 2019, în timp ce ducea elevii la școală, bărbatul a fost implicat într-un accident rutier, pe DJ 805A, în localitatea Golumbu.

Potrivit poliției, gorjeanul nu s-a asigurat corespunzător „și a efectuat manevra de întoarcere peste marcajul longitudinal simplu discontinuu, intrând în coliziune cu un alt autoturism”.

În urma accidentului rutier a fost avariat microbuzul școlii, care a necesitat reparații în cuantum de 24.529 de lei.

În timpul cercetării disciplinare, șoferul a fost de acord să suporte cheltuielile ocazionate cu reparațiile microbuzului școlar, prin rețineri lunare din salariu, semnând în acest sens un angajament de plată.

Ulterior, bărbatul spune că școala nu a mai respectat „învoiala” și i-a cerut să achite întreaga sumă. Nu a fost de acord, iar angajatorul a trebuit să se adreseze instanței de judecată.

„Potrivit legislației în domeniu, salariații nu răspund de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului. Ori, consider că accidentul rutier poate fi încadrat în această categorie, a riscului normal al serviciului, având în vedere natura funcției. De altfel, reclamanta avea posibilitatea încheierii unei polițe de răspundere civilă facultativă – CASCO, tocmai pentru a preveni asemenea prejudicii, poliță pe care am solicitat în repetate rânduri să fie încheiată, însă nu s-au luat în considerare cererile mele și riscurile pe care le implică serviciul meu”, a motivat, la instanță, bărbatul.

Gorjeanul a susținut că nu poate achita întreaga sumă, venitul său fiind unul destul de modest.

„Admite acțiunea. Obligă pârâtul S.I. la plata către reclamantă a contravalorii prejudiciului în cuantum de 24.529 lei, la care se va adăuga şi plata dobânzii legale calculate de la data introducerii acţiunii până la data plăţii efective. Cu apel”, a decis, săptămâna trecută, Tribunalul Dolj.

Gorjeanul de 56 de ani s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală, după ce șoferul pe care l-a lovit a suferit răni și a fost transportat la spital. Copiii din microbuz au tras doar o sperietură zdravănă.

Vizualizări: 2,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: