A murit legenda ciclismului din Gorj

Gheorghe Adam, biciclistul târgujian care a parcurs circa 2.000.000 de kilometri “pe uscat, apă, gheaţă şi zăpadă”, s-a stins din viață marți, 11 februarie, la vârsta de 83 de ani.

În zona Ardealului, el era cunoscut sub numele de “Omul ştafetă”, datorită apariţiei sale cu bicicleta la aproape toate manifestările istorice din această parte a ţării, în mod special la cele de 1 decembrie.

Gheorghe Adam se autointitula inventatorul “Bicicletei amfibie” şi al “Bicicletei cu patine”.

“Am practicat ciclismul de la vârsta de cinci ani. Prima bicicletă am luat-o de pe front. În perioada războiului, se adunau bicicletele de la oamenii din sat şi se împărţeau la soldaţi. Copil fiind am luat o bicicletă abandonată pe câmp şi am dus-o acasă. Deşi era defectă, am proptit-o într-un gard şi am început să pedalez. Aşa am învăţat să merg cu bicicleta”, povestea Gheorghe Adam acum câțiva ani, când încă sănătatea îi permitea să meargă sute de kilometri pe bicicletă, pentru a ajunge la Alba Iulia.

Gheorghe Adam a fost un veteran al ciclismului și, de-a lungul anilor, a dus mesajul gorjenilor în toate colțurile țării, dar și-n afara granițelor ei. Pentru a fi cât mai convingator, el și-a arborat la bicicletă steagul României și pe cel al Uniunii Europene.

Vizualizări: 30,152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: