A semnat ca primarul?

Piedone, primarul sectorului 4 Bucureşti, va sta 30 de zile în arest preventiv, pentru că a semnat autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv, în care s-a produs incendiul care generat 45 de decese până aseară şi aproape 200 de răniţi. O decizie care i-a şocat pe primari, câtă vreme ei semnează pe bandă astfel de autorizaţii, dacă pe document sunt şi semnăturile celor din aparatul de specialitate. Vorba „a semnat ca primarul” vine tocmai pentru că un primar de oraş mai mare semnează uneori sute de documente pe zi, pe care nu ar avea cum să le verifice. Nu spun că este o scuză pentru primarul Piedone, dar cred că primarii ar fi îndreptăţiţi să ceară o modificare a legii, astfel încât răspunderea să fie a funcţionarilor care au verificat. Dacă Piedone nu a luat şpagă, dacă nu le-a impus celor din subordine să semneze sau dacă nu a semnat în locul lor, nu este vinovat de tragedie. Sau nu ar fi normal să fie. Dar, legea din România impune primarilor să semneze tot şi să răspundă pentru tot, nu de puţine ori scăpând funcţionarii care au făcut de fapt manevrele. Iar asta se întâmplă nu numai în primării, ci în foarte multe instituţii şi companii.

Legea din România este făcută în aşa fel încât de multe ori răspunderea este a tuturor şi nu răspunde nimeni. O afacere trebuie să aibă o grămadă de autorizări, la o adică pe capul unei firme vin o grămadă de controale care se termină cu amenzi, dar nu cu soluţionarea problemelor. Sunt o grămadă de instituţii care verifică o firmă, dar niciodată o firmă mică nu poate fi în regulă cu toate cele, pentru că nimeni nu ştie grămezile de legi. Nici măcar funcţionarii nu mai ştiu de multe ori dacă o reglementare se mai aplică sau nu. La Colectiv au dat vina unii pe alţii, ISU că nu putea verifica pentru că localul nu era autorizat pentru spectacole, primăria a spus că nu ştia de spectacole, pentru că nu face verificări după ora 16.00. În Ungaria, după un incident similar, a fost adoptată o lege prin care orice organizator de spectacole depune o cerere la primărie cu 30 de zile înainte şi toate instituţiile interesate fac verificări în această perioadă. O soluţie simplă, în care responsabilităţile sunt clare şi vinovăţiile la fel, dacă se întâmplă ceva.

Vina primarului Piedone ar putea fi alta. Dacă a numit în funcţii pile de partid, oameni incompetenţi, de pe urma cărora face acum puşcărie. Pentru că, într-adevăr, sunt mulţi primari care s-au înconjurat de incompetenţi, iar apoi se miră că nu merge nimic bine în jurul lor.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: