ActiveWatch: Interceptarea lui Narcis Daju, un atac la libertatea presei

Agenţia de Monitorizare a Presei, condusă de Mircea Toma, a cerut CSM să analizeze cu maximă atenţie cazul semnalat de jurnalistul gorjean Narcis Daju, care a fost interceptat de procuror doar pentru presupunerea că ar lua legătura cu un inculpat. Atât convorbirile telefonice, cât şi comunicaţiile online ale lui Daju au fost interceptate de procurorul Moţa în dosarul Habitu, deşi jurnalistul nu vorbise niciodată la telefon cu cel acuzat de cămătărie şi nici măcar nu scrisese despre cazul acestuia. La finalul interceptării, procurorul s-a văzut nevoit să recunoască faptul că nu a aflat nimic relevant pentru dosarul său.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, în calitatea sa de organizație de drepturile omului a cărei misiune este promovarea comunicării libere în interes public, „a luat act cu îngrijorare de faptele semnalate de jurnalistul gorjean Narcis Daju prin sesizarea adresată Ministrului Justiției, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat. Considerăm că faptele semnalate de Narcis Daju impun o investigare atentă din partea instituțiilor abilitate (Inspecția Judiciară a CSM, secția pentru procurori și secția pentru judecători). Ne aflăm în fața unor indicii temeinice că avem de-a face cu acțiuni specifice poliției politice ce au avut drept consecință încălcarea unor drepturi constituționale ale unui cetățean. Mai grav, având în vedere calitatea de jurnalist a acestui cetățean și faptul că a fost interceptat și un telefon folosit de întreaga redacție a unei televiziuni locale, considerăm că avem de-a face cu un act de presiune și intimidare a presei”, este punctul de vedere al preşedintelui organizaţiei, Mircea Toma.

Într-adevăr, jurnalistul Narcis Daju a dezvăluit faptul că au fost interceptate nu numai telefoanele lui personale, ci şi un telefon care aparţinea redacţiei Gorj TV şi care era exclusiv la emisiuni, în sensul că numărul era afişat pe ecran, pentru ca telespectatorii să poată trimite mesaje. Procurorul şi-a dorit astfel să afle cine sunt telespectatorii care trimit mesaje la emisiuni, mai ales că interceptarea a fost autorizată de judecător pe 12 ianuarie 2012, la două zile după ce Aristică Doru Şerban fusese în direct la o emisiune.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei crede că în cazul interceptării lui Narcis Daju avem de-a face cu o încercare de decredibilizare a activităţii jurnalistului. „Asemenea acțiuni de supraveghere a căror temeinicie faptică nu este probată nici în cererea procurorului, nici în decizia Tribunalului pun în pericol activitatea profesională a jurnalistului și a redacției din care face parte acesta prin afectarea relației cu sursele (relația confidențială a jurnalistului cu sursele sale este compromisă prin interceptarea comunicării), dar și dreptul cetățeanului la liberă informare. În plus, includerea unui jurnalist într-un dosar penal și asocierea nedovedită cu persoane urmărite penal riscă să compromită credibilitatea jurnalistului și a instituției media la care activează”, susţine Mircea Toma.

ActiveWatch solicită Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție existența unor astfel de practici judiciare pe care le considerăm a fi extrem de periculoase pentru sănătatea democrației și care pot afecta credibilitatea și buna funcționare a justiției.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: