ACUZAŢIE: CEO face profit, dar minerii îşi cumpără şuruburi

Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare companie de energie pe cărbune, îşi obligă salariaţii să îşi cumpere materiale necesare desfăşurării sarcinilor de serviciu, reuşind astfel să înregistreze profit. Afirmaţia aparţine liderilor sindicali Nelu Roşca şi Dan Pîrvulescu. Ei cred că actuala conducere a CE Oltenia are o politică a reducere a cheltuielilor cu investiţiile şi a drepturilor salariale astfel încât să înregistreze profit. În 2014, CE Oltenia a avut o pierdere de 700 de milioane de lei, dar pe primele trei luni ale lui 2015 are un profit de 53 de milioane de lei.

Profitul din exploatare al CEO pe primul trimestru a fost de peste 150 de milioane de lei, dar a fost diminuat de pierderea financiară de 97 de milioane de lei, rezultând un profit brut de doar 53 de milioane de lei. În acest rezultat bun sindicaliştii nu văd un manager profesionist, ci multe reduceri şi tăieri de drepturi ale angajaţilor. „Este o creşte forţată datorată de faptul că nu s-au făcut cheltuieli, nu s-a achiziţionat echipamentul de protecţie. Nu se fac cheltuieli, nici măcar alea prin lege. Nu se fac revizii şi reparaţii şi s-au diminuat drepturi salariale cu ajutorul acelor băieţi importanţi. Chestiunile astea duc la profit, singurul element care creşte e costul cu mandatul directoratului şi consiliului de supraveghere. Dacă nu faci revizii sunt nişte bani, dacă nu dai drepturi la salariaţii se adună nişte bani. În primul trimestru nu se fac revizii, ci în trimestrul III-IV, la nivel minimal“, explică liderul sindical Dan Pîrvulescu.

Nelu Roşca, preşedintele Sindicatului de la Roşiuţa, zice că managerul Laurenţiu Ciurel economiseşte bani pentru că salariaţii au ajuns să-şi cumpere singuri materialele necesare la locul de muncă. „Au fost ani când am dus-o greu şi s-a dat şi atunci în şomaj. Dar niciodată nu am adus în postura ca omul asta să aibă obiect economisirea banului prin a asigura elemente care ţin de lege, să ducă la lipsuri şi ca salariaţii să fie obligaţi să cumpere din banii lor şuruburi, electrozi, fier beton, hârtie de xerox ca să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu. La Motru se duc cei de la atelier şi cumpără şuruburi de la ruşi, ca să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu“, a declarat Roşca la Tele 3.

Ruşeţ: E foarte grav dacă se întâmplă aşa ceva

Nu numai la Roşiuţa angajaţii plătesc din banii lor materialele de lucru, ci şi la Rovinari. Doru Crăete, angajat la SE Rovinari, a declarat la Tele 3 că salariaţii de la Secţia exterioară Rovinari au pus câte 5 lei pentru repararea moto-coaselor. „Avem moto-coase cumpărate printr-o firmă care asigura service-ul şi nu au mai plătit şi ne ne-au mai reparat moto-coasele. Şi ca să întreţinem staţia exterioară am strâns bani. Sunt electricieni care îşi cumpără aparate de măsură din banii lor. Cumpărăm până şi pensule, bidinea, lucruri care ar trebui să se găsească prin magazii“, a spus acesta.

Ion Ruşeţ, şef de departament la CE Oltenia, a declarat la Tele 3 că nu ştie să fi fost astfel de situaţii. „Nu cunosc acest aspect și e foarte grav dacă se întâmplă așa ceva. Cei care au informaţii să sesizeze imediat conducerea acelei sucursale. Repet, nu cred că o asemenea acţiune este în desfășurare sau s-a desfășurat o asemenea acţiune în companie și conducătorii trebuie să fie trași la răspundere. Dacă într-o subunitate s-a întâmplat acest lucru cu știrea conducătorilor, fără să sesizeze lipsa materialelor, e foarte grav“.

„Au forţat să dea producţie, oamenii şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu. La Roşiuţa tona de cărbune este 43 de lei, preţul de transport al tonei de cărbune vagonabil de la Motru la Craiova este 6 lei plus TVA pe tonă. 43 plus 8 lei vin 51 de lei. De ce la termocentrala Işalniţa intră tona cu 78,6 lei?“

Nelu Roşca, lider sindical

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: