Ajutoare pentru agricultorii cu terenurile distruse de inundaţii

Căderile de grindină şi inundaţiile au afectat agricultura din judeţul Gorj, peste 1000 de hectare de culturi fiind distruse. Fermierii au posibilitatea de a primi  ajutoare de minimis pentru terenurile calamitate în condiţiile în care vor depune cereri la primării până la data de 7 noiembrie. Sumele vor fi acordate diferenţiat în funcţie de cultura agricolă, banii urmând să intre conturile fermierilor până la sfârşitul anului.

Agricultorii afectaţi de inundaţii vor beneficia de ajutoare cuprinse între 250 de lei şi 1.200 de lei/hectar. Trebuie însă să deţină certificate de producător şi să-şi depună cererile la primărie. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole, la nivelul judeţului peste 1000 de hectare de culturi au fost distruse de grindină şi ploi. „S-au întocmit procese verbale de calamitate pentru 1154 de hectare de culturi. În perioada ianuarie-martie au fost afectate culturile din zonele Samarineşti, Bolboşi, Văgiuleşti, Bumbeşti Piţic, Alimpeşti, Motru, Cătunele, Glogova şi Teleşti. Inundaţiile din lunile iulie-august au distrus culturile agricole din zona Novaci- Polovragi-Crasna- Baia de Fier-Bengeşti Ciocadia”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Dosarele se vor depune de primării. „Până pe data de 7 noiembrie, primăriile trebuie să întocmească câte un dosar pentru fiecare producător în parte. Dosarele vor fi preluate de către Direcţia Agricolă, le vom centraliza, iar până pe data de 21 noiembrie va trebui să transmitem situaţia la minister, plata urmând să se facă într-o singură tranşă până pe data de 31 decembrie”, a mai precizat Dan Tănăsescu. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă, este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha; legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole - 1200 lei/ha; plantaţii viticole – 500 lei/ha; sfeclă de zahăr – 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha; căpşuni – 300 lei/ha.

Specialiştii în agricultură spun că acest cuantum a fost stabilit pe baza devizelor cadru de cheltuieli efectuate de producătorii agricoli, valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi unice neputând depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiului financiar respectiv şi două exerciţii financiare precedente.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: