Al treilea război mondial (I)

SUA spune răspicat că Rusia bombardează intenționat ținte civile și urbane din Siria, pentru a amplifica fenomenul de migrație și a destabiliza, astfel, Europa. O face din nevoie, din disperare aproape, pentru că sancțiunile impuse de UE au pus-o cu spatele la zid și au adus-o în prag de colaps economic. Asta la nivel oficial. Surse americane și nemțești de nivel secund, deci semioficial, dar destul de credibile și ele, spun chiar că atacurile de la Koln din noaptea de An Nou au fost atent regizate direct de la Kremlin.

NATO confirmă că ISIS încearcă să profite de migrația accentuată de venirea primăverii, plus de acțiunile lui Assad și Putin, și să strecoare teroriști printre migranți. Pe de altă parte, Rusia și ISIS știu că lumea occidentală CIVILIZATĂ (accent aici) nu poate abdica de la valorile ei, pentru că asta ar însemna practic înfrângerea civilizației înainte ca o eventuală confruntare să înceapă. Și, în mod absolut, valorile civilizației interzic crima. Iar ridicarea de ziduri în calea emigranților care fug de moarte ar însemna crimă.

UE este pusă în fața unui test care s-ar putea dovedi prea greu pentru ca uniunea să reziste în formula ei actuală. În fond, UE a forțat un pic civilizarea unor țări (în general cele din spațiul ex-sovietic - Polonia, Cehia, Ungaria, România, ex-iugoslavele etc.) de dragul binelui comun și continental. Captive discursurilor populiste și care seamănă teamă, aceste țări chiar cred că ieșirea din UE și facerea jocului Rusiei este varianta bună. Nu este, dar de asta probabil (cu puțin ghinion) ne vom convinge curând.

Sigur, nucleul dur al UE (civilizația autentică la care făceam referire) va alege fără îndoială un drum dificil, în încercarea de a-și păstra valorile care îl face la urma urmei superior. Presiunile extremiste din interior se resimt și în Germania, și în Franța, și în Marea Britanie, unde neonazismul capătă un avânt nou pe care nu l-am fi crezut (sau nu l-am fi dorit) posibil. La ei, însă, vor rămâne cel mai probabil niște manifestări marginale și care nu se vor resimți la nivel de conducere a statului.

Nu este exclus nici un conflict deschis care să restabilească (de data asta corect) granițele lumii civilizate. Și tare îmi e că România va ieși din conflict tot unde pare că îi este locul: în URSS.

PS - faptul că în România nu există lideri populiști al căror discurs antieuropean să prindă cheag și să producă mișcări la fel de îngrijorătoare precum cele din Polonia, Cehia și Ungaria se datorează (slavă Domnului) exclusiv lipsei de talent și inteligență a politicienilor români. Tăriceanu simte el ceva și încearcă să fie acel populist de tinichea, dar este pur și simplu foarte-foarte prost, practic un imbecil absolut, deci nu va reuși niciodată. Chiar și așa, semnalele de pe internet sunt îngrijorătoare. Extremiștii de coada vacii cu cel mai bun internet din Europa (vezi Bernie Sanders pe Twitter) abia așteaptă un lider care să le satisfacă pornirile criminale.

PPS - apropo de restabilirea granițelor civlizației, s-ar putea ca civilizația să se trezească în curând atacată și dinspre vest, dacă Trump ajunge președintele SUA. Trump + Putin = love. De altfel, Putin a declarat că Trump este ”un politician talentat și interesant”, iar Trump este în mod clar un fan Putin, pentru că vede în Putin o putere reală pe care el n-o are (la Trump e doar jucată, e drept că jucată magistral, pentru a-și ascunde complexele).

Vizualizări: 844

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: