Alegeri cu mandatul pe masă

Florin Cârciumaru, Dian Popescu şi Dan Vâlceanu joacă în aceste alegeri europarlamentare cu mandatele pe masă. Nişte rezultate sub aşteptări vor duce aproape sigur la schimbarea lor din funcţii. Oficial, niciunul nu recunoaşte că ar exista un astfel de risc, dar miza acestor alegeri este uriaşă pentru liderii de la centru, astfel că exigenţa va fi maximă.

Scaunele liderilor locali nu sunt importante, miza uriaşă fiind desigur alegerile prezidenţiale din toamnă. Scorul de la europarlamentare va fi un semnal cu privire la ce vrea electoratul, dar sondajele arată că nu va fi atât de clar, încât să ştim deja cine va câştiga preşedinţia.

Nu-mi aduc aminte să mai fi fost alegeri prezidenţiale în care marile partide să nu ştie clar numele candidatului. Ponta susţine că nu va candida, dar nici nu vom afla candidatul PSD decât după europarlamentare. PDL va renunţa probabil la Predoiu, care nu se vede în sondaje, altfel nu are nicio şansă să intre în turul al doilea. PMP o va arunca în luptă pe Elena Udrea, dar numai în cazul unui rezultat de peste 10% la europarlamentare, care ar fi fenomenal pentru o formaţiune nou înfiinţată. Liberalii merg încă pe mâna lui Crin, uzat după ce a fost cinci ani candidat, dar un rezultat sub 20% la europarlamentare îi va face să schimbe macazul şi să îl susţină pe Iohannis. Mihai Răzvan Ungureanu de la Forţa Civică stă cel mai bine în sondaje într-o confruntare 1 la 1 cu Ponta, dar partidul lui este prea mic pentru a-l putea arunca în turul al doilea.

Neamţul Iohannis ar fi agreat de toate grupurile de dreapta şi va fi cel mai probabil câştigătorul acestei părţi a eşicherului politic în lupta cu stânga lui Ponta. Asta cu condiţia să candideze.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: