Amendă uriaşă pentru Hidroelectrica şi „băieţii deştepţi” din energie

Hidroelectrica, alături de zece dintre partenerii săi contractuali, a fost amendată, cuantumul amenzilor fiind de circa 37 milioane euro. Conform Consiliului Concurenței, sancțiunile au fost aplicate pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorității concurenței. Autoritatea de concurență a constatat că aceste contracte au avut ca efect blocarea pieței pentru alți furnizori și producători de energie electrică și consumatori eligibili, conducând astfel la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieței în perioada liberalizării sectorului.

Hidroelectrica a fost amendată cu circa 4,6 milioane de euro. Partenerii săi au primit următoarele amenzi: Alpiq Romindustries-aproximativ 4,8 milioane de euro, Alpiq Romenergie-circa 20.000 de euro, Alro-aproape 4,7 milioane de euro, Electrocarbon- aproximativ 193.000 euro, Electromagnetica-circa 2 milioane de euro, Elsid- aproximativ 570.000 euro, Energy Financing Team (Switzerland)- aproape 16 milioane de euro, Energy Holding- aproximativ 2,8 milioane de euro, Luxten Lightning Company- aproape 1,2 milioane de euro și Menarom PEC (EURO PEC)-circa 162.000 de euro.Societățile Hidroelectrica, Elsid și Electrocarbon au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale, beneficiind astfel de reducerea amenzilor.

Conform comunicatului autorității de concurență. Consiliul Concurenței a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica și unii furnizori de energie electrică și consumatori eligibili pe piața angro de energie electrică.  Contractele, încheiate preferențial, fără un proces de selecție obiectiv și în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau comercializarea unei cantității de energie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie produsă). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de producători pe piața concurențială pentru o perioadă de 10-14 ani, se mai arată în comunicat. "Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung, ceilalți participanți la piață nemaiavând acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condițiile în care toate părțile implicate cunoșteau informațiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziționat cantități importante de energie de pe piața concurențială la un preț mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi", a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

În perioada analizată, 2003-2012, Hidroelectrica a primit circa 450 de cereri de furnizare de energie electrice, cărora nu a putut să le dea curs. În același timp, contractele preferențiale au afectat și concurenții Hidroelectrica activi pe segmentul concurențial al pieței producerii și comercializării de energie electrică, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la prețuri care să poată concura prețurile prevăzute în contractele pe termen lung. Astfel, a fost restricționat accesul celorlalți producători la grupul de clienți ai Hidroelectrica.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: