Amendat de „gardă“ pentru că vindea arpagic fără acte

O societate comercială din Rovinari a fost amendată pentru comercializarea în Piaţa Agroalimentară din oraş a 620 de kg arpagic, pentru care nu poseda documente legale de aprovizionare şi intrare în gestiune. Drept urmare, firma a rămas fără marfă şi a primit amendă în valoare de 6.000 lei.

La alte două societăţi comerciale, Garda financiară a dispus sistarea activităţii pentru câte 3 luni de zile, deoarece nu aveau sau nu utilizau corect aparatele de marcat din dotare. Aceste nereguli au fost depistate şi la alte patru firme care au primit amenzi în valoare de 13.000 lei.

În urma controalelor efectuate săptămânal, comisarii Gărzii Financiare Gorj consatată că foarte multe societăţi comerciale continuă să introducă în contabilitate facturi fiscale fictive şi să producă în acest fel prejudicii bugetului de stat. Săptămâna trecută, au fost verificaţi 79 de agenţi economici gorjeni, dintre care 54 s-au ales şi cu amenzi contravenţionale. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 76.500 lei, dar au avut loc şi confiscări de bunuri şi sume ce totalizează 9.125 lei. De asemenea, au fost întocmite 2 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală, ca urmare a înregistrării unor operaţiuni fictive şi a unor cheltuieli nereale.

Traian Iana, comisarul şef al Gărzii Financiare, afirmă că au descoperit foarte multe nereguli la firme care emiteau facturi fiscale fictive pentru a-şi diminua taxele şi impozitele datorate la stat. Este cazul unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu care, în perioada aprilie-noiembrie 2008, a înregistrat 65 de facturi fiscale emise în numele unor “firme-fantomă” şi a raportat cheltuieli nereale ce însumează 318.393,4 lei. Prejudiciul estimat se ridică la 93.645 lei, iar societatea respectivă s-a ales cu sesizare penală. De verificările comisarilor de la Garda Financiară nu a scăpat nici o societate comercială din Crasna, care a introdus în contabilitate 4 facturi fiscale fictive în valoare de 19.817,5 lei, reducându-şi astfel plata obligaţiilor la stat cu suma de 5.829 lei.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: