Anchetă de proporţii pentru ţepe date pe internet

Procurorii DIICOT din Gorj au extins cercetările într-un dosar în care este implicată gruparea medicului stomatolog Bălănescu de la Bumbeşti Jiu şi au ajuns să descopere un nou grup de indivizi specializaţi în ţepuirea americanilor de bună credinţă. Falsificând pagini de internet ale unor site-uri de comerţ electronic, indivizii aduşi ieri cu dubele din mai multe judeţe ale ţării au reuşit să-i păcălească pe străini cu nu mai puţin de 4 milioane de dolari.

Nu mai puţin de 20 de indivizi din diferite judeţe ale ţării s-au trezit ieri dimineaţă în zori cu mascaţii bătându-le în uşă şi cerându-le să stea „culcat” şi să nu mişte, cu toţii fiind aduşi mai târziu la sediul biroului Târgu Jiu al DIICOT. Anchetatorii au efectuat un număr de 27 de percheziţii domiciliare  la  imobile aparţinând învinuiţilor,  situate în municipiul Bucureşti   şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin, până aseară mascaţii cărând cu dubele indivizii de prin diferitele zone ale ţării. Niciunul dintre ei nu a vrut să spună dacă are vreo vină sau dacă este victima unui eventual abuz al mascaţilor, semn evident că toţi vor avea probleme cu legea în perioada următoare.

Americani fraieriţi de falşi doctori şi preoţi

Ca şi în alte cazuri, românii au clonat pagini de internet, au scos la vânzare bunuri reale, şi-au dat identităţi false, de preoţi sau doctori, după care încasau avansul pentru marfa scoasă la vânzare şi, astfel, în scurt timp au reuşit să facă averi la care nici nu visau. Nu mai puţin de 100 de americani de bună credinţă au devenit părţi vătămate în acest dosar, în anchetă implicându-se şi autorităţile americane, inclusiv FBI şi Secret Service, ai căror reprezentanţi tocmai au participat în toamnă la Târgu Jiu la o conferinţă pe o temă de acest gen.

„Anunţurile fictive postate  de către învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui,  adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere, în conturi indicate de învinuiţi, un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate. Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării. Învinuiţii se deplasau astfel pe teritoriul SUA unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, actele fiind utilizate în scopul ridicării în numerar a sumelor de bani şi expedierii acestor sume în România”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

Filaj de la SRI

Desluşirea iţelor acestei afaceri nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit anchetatorilor de Serviciul Român de Informaţii, implicarea ofiţerilor SRI în anchetă făcându-se în contextul în care prejudiciul cauzat americanilor trece de 4 milioane de dolari. Dosarul de acum este o disjungere a unuia ceva mai vechi, care a ţinut şi el prima pagină în ultimul an a presei locale, după ce o grupare similară a fost destructurată de mascaţi după o serie de arestări făcute în Gorj, mai ales la Bumbeşti Jiu. Medicul stomatolog Horaţiu Bălănescu, fratele său Dragoş şi alţi 15 indivizi au fost deja trimişi în judecată de DIICOT Târgu Jiu pentru un prejudiciu la fel de mare creat cetăţenilor americani. De la efectuarea descinderilor mascaţilor şi până acum toţi inculpaţii au fost puşi în libertate, la sfârşitul lunii noiembrie ultimii care mai aveau interdicţii de a se deplasa liberi prin România scăpând şi de aceste restricţii. Dosarul este atât de complet încât judecătorul de caz va avea nevoie probabil de o bună bucată de timp pentru a da o primă sentinţă, până la pronunţarea unui verdict final urmând să mai treacă multă vreme, suficientă cât procurorii DIICOT să mai descopere noi ramuri ale grupării care i-a speriat pe americanii convinşi că fac nişte tranzacţii oneste pe internet.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: