Aproximativ zece mii de carduri de sănătate nedistribuite în Gorj

Utilizarea cardului de sănătate ar putea deveni obligatorie începând de luna viitoare, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Cu toate acestea, la nivelul judeţului Gorj sunt încă nedistribuite 10.000 de carduri. Potrivit conducerii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), aceste carduri nu au putut fi distribuite prin poştă din cauză că destinatarii nu au putut fi găsiţi la domiciliu. Daniel Bondoc spune că ia în calcul varianta ca pacienţii să le poată ridica de la medicii de familie.

Aproximativ 340.000 de gorjeni au intrat în posesia cardurilor de sănătate până în momentul de faţă. Distribuirea nu s-a încheiat din cauză că mii de cetăţeni nu au fost găsiţi la domiciliu de către poştaşi. „Am distribuit 342.000 de carduri, însă mai avem circa 10.000 de carduri nedistribuite. Am înţeles că, la nivel central, se ia în calcul varianta distribuirii acestora prin intermediul medicilor de familie. Deocamdată, cardurile nedistribuite sunt la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate pentru că nu am primit nimic oficial în sensul de a le da medicilor de familie. Asiguraţii care au primit deja cardul îl vor putea iniţializa. După părerea mea, cred că începând cu data de 1 februarie cardul se va putea utiliza, însă va deveni obligatoriu abia peste câteva luni, după o perioadă de testare”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Până în momentul de faţă, aproximativ 90% dintre cabinetele medicale şi spitalele din Gorj au achiziţionat cititoarele de carduri. Potrivit altor prevederi ale proiectului de guvern aflat în dezbatere publică, asiguratul va suporta contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia, în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare.  

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: