Au concediat o bătrână, apoi li s-a făcut rușine și au găsit un țap ispășitor

Alba-neagra cu biata bătrână care muncea ca femeie de serviciu la grădinița din Leurda, Motru. După ce și-a dat seama de gafa pe care a făcut-o, directoarea școlii care i-a desfăcut femeii contractul de muncă s-a întors la ea și a rugat-o să revină la grădiniță pentru că... s-a produs o greșeală. O greșeală care o va costa, pentru că riscă să fie sancționată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Chiar ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a transmis că nu s-a procedat corect cu bătrâna. Surse spun însă că directoarea este țap ispășitor, deoarece decizia i-a fost impusă de Inspectoratul Școlar.

Sofia Chițoran, în vârstă de 83 de ani, a avut parte de zile triste la începutul acestei săptămâni. A fost anunțată că a fost dată afară după ce conducerea școlii a aflat de la televizor că femeia se pensionase de mulți ani. Așa a anunțat directoarea școlii că a concediat-o pe bătrână pentru că primea pensie și era prea bătrână să mai muncească, pentru ca mai apoi să se răzgândească. „Nu a fost o decizie luată împotriva dumneaei. Din contră, ne-am gândit că la vârsta dumneaei se poate odihni şi să-şi vadă de sănătate. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Ce nu se ştia e că are pensie de la CAP. Noi nu ştiam că are un venit”, a transmis Camelia Barbu, directoarea școlii.

“M-a pus să iscălesc preavizul. La 40 de ani, să mă mâie a doua zi la pensie, un leu îmi vine în plus la pensie, la 40 de ani munciți. Nu a fost frumos ce au făcut. Nu mi-au spus de ce. Eu iubesc în continuare toți copiii. Să treacă toți anii mei, să facă suta”, a fost urarea bătrânei Sofia.

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj a fost demarată o anchetă disciplinară pentru a se stabili cum s-a acționat în cazul femeii, iar directoarea a fost sfătuită să revină asupra acestei decizii. „Este o decizie regretabilă. ISJ Gorj a luat decizia de a recomanda școlii reîncadrarea doamnei. Decizia a fost luată de angajator în Consiliul de Administrație. Doamna directoare motivează decizia ca o formă de protecție gândindu-se la sănătatea doamnei. Noi sperăm că se poate reveni asupra contractului de muncă și doamna să poată îndeplini în continuare atribuțiile pe care le-a îndeplinit foarte bine atâția ani. Este un om care nu a făcut decât ce trebuia să facă toată viața. Din ce știm noi nu există niciun reproș din partea comunității ori din partea angajatorului în perioada cât a lucrat acolo”, a transmis Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Ecaterina Andronescu: Gest lipsit de omenie

În tot acest scandal a intervenit și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și ea revoltată de ce s-a întâmplat. A cerut sancționarea directoarei de la Motru. „M-a impresionat că la vârsta pe care o avea găsea ceva foarte util de făcut pentru grădiniţa din acea localitate. De aceea, nu am înţeles-o deloc pe directoarea grădiniţei în decizia pe care a luat-o, am avut o discuţie cu inspectorul şcolar general de la Gorj, care mi-a promis că astăzi (n.r. marţi) doamna va fi reintegrată şi, sigur, se gândeşte la sancţiunea pe care directoarea o va primi pentru acest gest lipsit de omenie”, a fost mesajul ministrului Educației.

În cele din urmă, femeia a fost rugată de directoarea școlii să se întoarcă la vechiul loc de muncă. A acceptat în cele din urmă să revină la grădiniță și va avea grijă de copii și de clădire până la toamnă, după care vrea să se retragă.

Sofia Chițoran și-a dedicat aproape întreaga viață copiilor. Păstrează și acum zeci de fotografii cu generații întregi de micuți care i-au fost în grijă.

Galerie foto




Vizualizări: 3,512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: