Austeritate, concedieri şi… sponsorizări în bugetele companiilor miniere

Bugetele de venituri şi cheltuieli ale SNLO şi complexurilor energetice, publicate în Monitorul Oficial, arată că va fi un an auster, dar în care pe ici pe colo s-au mai găsit milioane de euro pentru sponsorizări şi publicitate. Asta numai la CE Turceni şi CE Rovinari, deoarece Societatea Lignitului, fiind pe pierderi, nu mai poate aloca bani pentru aşa ceva.

Bugetul SNLO este probabil cel mai auster de la înfiinţarea societăţii. S-au tăiat cheltuielile legate de publicitate şi sponsorizări, s-au făcut mari reduceri de costuri la toate capitolele. Cel mai mare paradox este acela că SNLO nu-şi poate reduce personalul, deşi situaţia societăţii o impune, pentru că nu are bani pentru acordarea de plăţi compensatorii. Doar 2.450.000 RON au fost prevăzuţi pentru plăţi compensatorii, dar pe de altă parte numărul de angajaţi rămâne 8.320 şi la finele anului.

Adunarea Generală a Acţionarilor a mandatat săptămâna trecută conducerea SNLO să facă un plan de restructurare în baza ordonanţei 116, dar care va fi aplicat din septembrie numai dacă va fi posibilă o rectificare bugetară. În caz contrar, planul va fi aplicat anul viitor, din ianuarie.

O sumă importantă este alocată în bugetul SNLO pentru susţinerea şomajului tehnic, şi anume peste 77 de milioane de RON.

Din complexuri pleacă 183 de salariaţi

CE Rovinari şi-a propus să reducă numărul de angajaţi cu 20, de la 4.432 la 4.412 până la sfârşitul acestui an. Deşi reducerea este destul de mică, suma prevăzută în buget pentru plăţile compensatorii este de 1.570.000 RON.

CE Turceni a alocat o sumă mai mare pentru susţinerea programului de restructurare. 9.670.000 de RON sunt prevăzuţi în buget pentru acordarea de plăţi compensatorii. Complexul Energetic Turceni va reduce până la finele anului numărul de angajaţi de la 4.515 la 4.352, ceea ce înseamnă că 163 de persoane îşi vor pierde locul de muncă.

Sponsorizări şi publicitate de milioane de euro

Austeritatea şi-a spus cuvântul mai multe la SNLO, unde pentru acest an s-au prevăzut zero lei la capitolele „publicitate” sau „sponsorizări”. În schimb, CE Turceni a prevăzut 277.000 RON pentru publicitate şi 210.000 RON pentru acordarea de sponsorizări. Şi CE Rovinari alocă sume importante, 64.000 pentru publicitate şi 5.820.000 RON pentru sponsorizări. Cei mai mulţi bani vor ajunge probabil la echipele de fotbal şi handbal.

Deşi sumele pentru activităţi sportive sunt de ordinul milioanelor de euro, sunt mult mai mici decât în anii trecuţi. Unele surse susţin că s-au găsit alte modalităţi prin care banii din minerit şi energie să ajungă la Pandurii.

Top câştig mediu lunar în mine-energie

CE Turceni            3.892 RON/persoană/lună

CE Rovinari          3.770 RON/persoană/lună

SNLO                   2.812 RON/persoană/lună

Sursa: bugetele de venituri şi cheltuieli

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: