Autorităţile din Gorj nu ştiu dacă există clădiri cu risc seismic

Gorjenii nu trebuie să intre în panică după cele întâmplate în ultimele săptămâni în zonele Galați și Vrancea. În această perioadă, peste 200 de cutremure s-au produs aici, unul fiind chiar de 5,5 pe scara Richter. Și în județul Gorj a avut loc un seism la sfârșitul săptămânii trecute, însă de intensitate mică.

Specialiștii nu au dat deocamdată o cauză precisă acestor cutremure care au zguduit România, însă anunță că în perioada următoare s-ar putea produce un seism cu intensitate mai mare. Gorjenii pot sta însă liniștiți pentru că zona Olteniei este protejată din acest punct de vedere. „Vreau să vă spun că județul Gorj este un județ protejat de cutremure. Noi suntem în clasa III-IV de risc și vreau să vă spun că la nivel național sunt numai patru clase de risc. Deci la nivel local nu trebuie să ne facem deocamdată probleme. În plus de asta nici nu prea sunt clădiri foarte înalte sau foarte vechi”, a precizat Liviu Dumitrașcu, inspector șef ISU Gorj.

În Târgu-Jiu nu sunt clădiri cu risc seismic

La nivelul municipiului Târgu-Jiu, autoritățile locale dau asigurări că nu sunt clădiri care să prezinte risc seismic. „În municipiul Târgu-Jiu nu s-au înregistrat clădiri cu risc seismic. Noi nu gestionăm această problemă și nu avem înregistrate clădiri cu risc sporit sau să aibă buline de clasa I, așa cum este în București sau în alte județe din țară. Fiecare administrație ar trebui să știe care sunt clădirile cu probleme din acest punct de vedere, dar la noi nu este cazul”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu.

În Gorj nu s-au făcut expertize tehnice la clădiri

În condițiile în care anumite instituții susțin că nu există în Gorj clădiri cu risc seismic, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții susțin că la nivel local nu s-au făcut expertize tehnice în urma cărora să se stabilească o clasă de risc pentru fiecare imobil. „Cei de la Prefectură, ISU sau primării trebuie să aibă liste cu clădirile care prezintă risc seismic. Din ce știm noi, în bazele noastre, ca o clădire să prezinte risc seismic trebuie făcută o expertiză tehnică și în urma acestei expertize clădirea trebuie încadrată într-o clasă de risc în funcție de starea în care se găsește. Din baza noastră de date nu sunt clădiri expertizate care să prezinte risc. Deci nu au fost făcute expertize tehnice care să prezinte acest lucru”,  a declarat Camil Buzerea.

Vizualizări: 473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: