Avem câini pe stradă pentru că avem proști în case

Am scris mult despre câini. Mai răbdați un pic. Sâmbătă, 8 martie, o să fie un protest împotriva eutanasierii maidanezilor. Participă orașe din toată Europa (aproximativ 60), inclusiv câteva din România. De altfel, protestul continental este, în esență, un protest împotriva barbariei din România din această perioadă. Mai multe organizații importante și vedete internaționale au dat declarații dure la adresa modului în care noi, românii, înțelegem să ne tratăm propriile probleme. Într-o scrisoare deschisă adresată celor mai importanți lideri români, prințesa Maja von Hohenzollern spune, printre altele: ”România demonstrează că nu are maturitatea morală să fie membră a Uniunii Europene. Ucisul câinilor este o îndeletnicire a oamenilor din Evul Mediu, care nu își pot asuma responsabilitatea propriilor acțiuni. Maidanezii nu sunt vinovați pentru faptul că niște oameni, tot din România, i-au condamnat la suferință și la o viață petrecută pe străzi. Vina este a oamenilor care îi aruncă în stradă, a acelora care nu-și sterilizează câinii. Între 2004 și 2009, în România au fost uciși peste un milion de câini, fapt fără precedent în Europa. Uniunea Europeană nu a primit Nobelul pentru Pace pentru ca voi să porniți un război împotriva animalelor nevinovate.”

Și încă mie mi se pare că prințesa e diplomată. Eu zic că e mai rău: avem câini pe stradă pentru că atât putem. Avem câini pe stradă pentru că suntem o țară necivilizată, cu oameni care-și aruncă animalele DE CASĂ în stradă. Avem câini pe stradă pentru că avem oameni proști în case. Bieții câini. Nu cred că ei sunt mai proști sau mai necivilizați decât maidanezii din Germania, de pildă. Dimpotrivă, viața pe stradă i-a făcut foarte inteligenți. Dar stai! În Germania nu sunt maidanezi, deși nemții nu omoară maidanezii. Ba chiar îi adoptă și pe ai noștri. Oare cum se explică? Simplu. Sunt un popor civilizat și uman.

De fapt, care civilizație? Deja vorbim la alt nivel. Când se pune problema lipsei de umanitate, nici nu mai încape în discuție o eventuală civilizație inferioară. Civilizația NU EXISTĂ în absența umanismului. Pentru că, înainte să ne organizăm în societăți decente și progresiste, trebuie să fim oameni. Ce vină au câinii că oamenii noștri nu sunt oameni? Ce vină au că stăpânii lor îi aruncă pe ei și cățeii lor lângă tomberoane? Cu siguranță, niciuna. Cu toate astea, îi pedepsim tot pe ei. Pedepsim victimele pentru că nu suntem în stare să pedepsim vinovații. Încă un indiciu referitor la nivelul nostru, ca societate. Sâmbătă ar trebui să fim cu toții în stradă. Nu doar pentru câini, ci, mai important, pentru noi.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: