Băsismul a murit! Cu cine mai luptă Ponta?

Băsismul este o prostie, la fel ca şi antibăsismul. Băsismul nu s-a născut din simpatia unora pentru politicile lui Traian Băsescu, cât din ura altora, slobozită zi lumină pe Antena 3 şi într-o măsură mai mică pe alte posturi de televiziune. Obsesia unor jurnalişti pentru Traian Băsescu, combinată cu măsurile anticriză, a fost speculată politic şi s-a născut USL. Vehiculul politic care ar fi trebuit să îl doboare pe Băsescu s-a dovedit a fi salvarea acestuia din faţa urii devenită populară, prin semnarea de către copilotul Ponta a celebrului pact de coabitare.

Unii ştiau de ani buni că Ponta este doar un puiuţ băsist, care s-a folosit din plin de blaturile făcute cu Băsescu atât pentru a-şi omorî adversarii politici din Gorj, cât şi pentru a câştiga şefia PSD. Udrea ştie bine câţi primari PSD au trecut atunci din tabăra Geoană în tabăra Ponta, pe fonduri de investiţii promise de ministerul ei. După atâţia ani de înjurături reciproce între Băsescu şi Ponta, este destul de greu să convingi opinia publică de faptul că acest război nu a fost unul real, ci unul inventat, care le-a folosit ambilor. Unul şi-a atras de partea lui antipesediştii, altul antibăsiştii. Toţi românii au devenit anti, nimeni nu i-a mai ascultat pe puţinii oameni care au ceva de spus în politică.

Ponta are nevoie de războiul cu Traian Băsescu pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. A încercat să îl acuze pe Crin Antonescu de blat cu Băsescu, acum îl acuză pe Iohannis. Nu prea ţine, acuzele nu prind la opinia publică, din cauză că nu se bazează pe nimic. În schimb, apar tot mai multe informaţii despre afacerile din trecut ale lui Ponta cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş, Udrea fiind urmaşul politic al lui Băsescu. De altfel, chiar intrarea Elenei Udrea în cursa prezidenţială este menită să întreţină războiul artificial al lui Ponta cu băsismul. La fel şi discuţia despre referendumul pentru suspendarea lui Băsescu în aceeaşi zi cu primul tur al prezidenţialelor.

Problema lui Ponta este însă că această strategie nu mai ţine. Pentru că băsismul, aşa cum a fost el perceput în ultimii ani, nu mai există. Băsiştii nu mai există. Jurnaliştii de dreapta scriu că „omul politic Băsescu a murit urât”. Politicienii de dreapta vorbesc despre blatul din ultimii ani dintre Băsescu şi Ponta şi îşi reproşează că nu l-au văzut la timp şi că nu au vorbit despre el când au apărut primele suspiciuni. Şi vorbim aici de analişti şi politicieni care au susţinut public politicile lui Băsescu. Dacă nu mai există băsişti, cu cine luptă Victor Ponta? Fără susţinători şi de o parte, şi de alta, războiul Băsescu-Ponta nu va mai interesa pe nimeni. În schimb, românii vor fi din nou interesaţi de politicile guvernamentale, care le afectează direct nivelul de trai. Şi atunci să îl mai văd eu zilnic pe Ponta la televizor.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: