Bătălie pentru carierele rentabile ale SNLO

SNLO poate da carierele rentabile doar la pachet cu cele care au costuri mari. Dorinţa celor de la CET Govora de a prelua doar cariera Alunu, nu şi celelalte două cariere din Vâlcea, nu este realizabilă din punctul de vedere al administraţiei Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Alunu, Panga şi Berbeşti Vest sunt trei cariere a căror producţie este destinată cu precădere CET-urilor Govora şi Braşov. Cum cel de la Braşov este în prag de închidere, iar cel de la Govora şi-a redus mult comenzile, existenţa respectivelor exploatări este pusă în pericol.

Într-o discuţie care a avut loc săptămâna trecută la Ministerul Economiei, conducerea CET Govora şi-a estimat comenzile de lignit la 1,2 – 1,4 milioane de tone, la jumătate faţă de anii buni. Lignitul poate fi asigurat din Cariera Alunu, care din motive geologice în principal este cea mai rentabilă din Vâlcea. Cei de la Govora şi-ar dori să preia Cariera Alunu şi să formeze un complex energetic, variantă considerată inacceptabilă de gorjeni.

Ionel Manţog, participant la discuţia de la minister, a declarat că un eventual transfer se poate face doar dacă CET Govora are disponibilitatea de a prelua pe lângă Alunu şi carierele Panga şi Berbeşti Vest. „Aceste cariere au fost create la vremea respectivă pentru Govora. Nu ar fi corect acum să ia ei cariera cea mai bună, iar celelalte să rămână la SNLO, care eventual să suporte cheltuielile de închidere. 

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: