Bătălie pentru înscrierea copiilor la şcolile bine cotate

Şcolile bine cotate din Târgu Jiu nu reuşesc să facă faţă cererilor de înscriere în clasa I pentru anul şcolar 2009-2010. În unele unităţi şcolare s-au făcut înscrieri peste numărul de locuri, directorii fiind nevoiţi să-i selecteze pe copii după propriile criterii.

La anumite şcoli din municipiu nu se mai primesc cereri de înscriere de aproximativ două luni, locurile disponibile fiind ocupate de cei aflaţi pe listele de aşteptare încă din vara anului 2008. La polul opus se află şcolile mai puţin renumite, unde lucrurile stau cu totul altfel. Învăţătoarele au plecat la vânat de „boboci“ în urmă cu aproximativ şase luni. Cu speranţa că îşi vor completa viitoarele clase, acestea colindau prin blocuri cu catastifele în braţe, ducând muncă de lămurire cu părinţii care aveau copii de vârstă şcolară.

La „Spiru Haret“ înscrierile au durat două zile

Cele 50 de locuri pentru clasa I prevăzute în planul de şcolarizare al Colegiului Naţional „Spiru Haret“ au fost ocupate încă de la începutul lunii ianuarie. Prof. Gheorghe Gorun, directorul CNSH, ne-a declarat că înscrierile pentru clasa întâi, anul şcolar 2009-2010, au durat doar două zile 8-9 ianuarie. „Ne-am bazat pe principiul primul venit, primul servit“, a spus directorul colegiului. De asemenea, Gorun a mai precizat că toţi elevii care termină cele patru clase la CN „Spiru Haret“ vor da la sfârşitul ciclului primar un test de ierarhizare, anul acesta fiind posibilă chiar susţinerea unui test de departajare, datorită faptului că 5-6 elevi au plecat cu părinţii în străinătate. În aceste condiţii, una dintre clasele terminale va fi desfiinţată, dacă nu vor fi solicitări din partea elevilor de la alte şcoli.

La  Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ până acum s-a ocupat una dintre cele două clase prevăzute în planul de şcolarizare, iar înscrierile se mai pot face până la 1 mai, în limita locurilor disponibile. La Generală „Constantin Săvoiu“ nu mai sunt decât 2-3 locuri, înscrierile finalizându-se peste câteva zile.

Învăţătorii ar trebui să prezinte o „carte de vizită“

În majoritatea cazurilor, părinţii îşi înscriu copiii la o anumită şcoală din cauza renumelui câştigat de unitatea respectivă de a lungul timpului. Există şi situaţii în care elevii vin la o şcoală pentru un învăţător anume. Aceste situaţii creează mari nemulţumiri în rândul părinţilor. Ioana Tătaru, părinte, ne-a declarat: „Mi se pare normal ca un părinte să caute o şcoală bună. Dar nu mi se pare normal ca un învăţător să aibă 40 de solicitări, iar altul din aceeaşi unitate de învăţământ doar 10“.

Adrian Nicolae, părinte, este de părere că: „Cel mai corect ar fi ca fiecare învăţătoare ce preia clasa întâi să-şi prezinte o carte de vizită, prin care să arate ce realizări a avut şi mai ales ce proiecte are pentru cei care se înscriu acum în clasa întâi“. Mihaela Bercan, părinte, a menţionat: „Eu vreau pentru copilul meu un învăţător echilibrat, care munceşte cu pasiune, iubeşte copiii şi are rezultate în munca la catedră“.

Au prioritate copiii care locuiesc în circumscripţia şcolară

Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii trebuie să fi împlinit 6 ani până la data începerii anului şcolar 2009-2010, dar sunt admişi şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului în curs, la cererea  părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal. Au prioritate copiii care locuiesc în apropierea şcolii, dar în limita locurilor disponibile sunt primiţi şi elevii care au  domiciliu în afara circumscripţiei şcolare.

Amendă pentru părinţii care nu-si trimit copiii la şcoală

După împlinirea vârstei de 7 ani, şcoala devine obligatorie. Părinţii care nu asigură frecvenţa copiilor la cursuri sunt pasibili de amenzi contravenţionale ce pot ajunge la câteva milioane. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către autorităţile desemnate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului de Interne.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: