Bătrâni abandonaţi de rude, ajutaţi de primărie

Tot mai mulţi bătrâni din Gorj ajung pe străzi după o viaţă de muncă şi după ce şi-au sacrificat anii tinereţii crescând copii. Singurul sprijin al vârstnicilor abandonaţi vine din partea primăriilor care fac demersuri pentru a-i interna la aziluri. Povestea tristă a unei bătrâne din Săuleşti a făcut autorităţile locale să ceară sprijinul Primăriei Târgu Jiu pentru a putea să o găzduiască la Casa Iris, până a fi posibilă internarea la Centrul de Bătrâni Suseni. Asta în condiţiile în care reprezentanţii Primăriei Săuleşti au mai internat la azil încă un bătrân rămas fără acoperiş deasupra capului.

Ana Frumuşelu, în vârstă de 77 de ani, a ajuns să doarmă pe la porţile oamenilor şi prin anexele gospodăreşti ale vecinilor, după ce a fost scoasă afară din casă de fiica vitregă pe care a crescut-o de la vârsta de 5 ani. Ana Frumuşelu împreună cu soţul său îşi făcuseră o gospodărie frumoasă în comuna Săuleşti, timp de peste 30 de ani muncind pentru fiica bărbatului dintr-o căsătorie anterioară. Viaţa bătrânei s-a schimbat radical, în urmă cu cinci ani, după moartea soţului. Autorităţile locale cred că femeia ar fi locuit în continuare în propria casă dacă nu i-ar fi făcut acte fetei pe care a crescut-o ca pe propriul său copil. „Când Ana Frumuşelu s-a căsătorit cu soţul său, bărbatul avea o fată dintr-o căsătorie anterioară, din câte am înţeles mama acesteia ar fi decedat, nu ştim dacă e aşa sau nu. Cert este că Ana Frumuşelu a fost căsătorită legal cu soţul său, vreme de peste 30 de ani, iar pe fiica sa vitregă a crescut-o de la vârsta de 5 ani. A avut grijă de această fată ca de propriul său copil. Necazul femeii a început cred că prin anul 2010, când i-a murit soţul, iar ea i-a dat semnătură fetei vitrege pentru casă şi întreaga avere. La puţin timp după aceea, femeia a fost scoasă afară din casă, a stat pe la vecini, pe străzi, dormea pe bănci. Acum are probleme cu picioarele, nu mai poate să meargă, i-a fost amputat un deget. Am încercat de multe ori să luăm legătura cu fiica vitregă să o primească în casă, dar nici nu vrea să audă. Spune că nu se înţeleg amândouă”, a declarat Constantin Rucsanda Drăghici, primarul comunei Săuleşti.

În prezent, Ana Frumuşelu este găzduită la Casa Iris, urmând ca în perioada imediat următoare să fie internată la azilul de la Suseni. „Nu mai putea să stea pe drumuri, are probleme de sănătate şi trebuie tratată într-un centru de bătrâni. Cu acordul primarului Florin Cârciumaru am dus-o la Casa Iris, am internat-o de două ori în spital, am fost cu ea în comisii pentru a putea obţine certificat de handicap. În aceste zile aşteptăm să iasă certificatul de handicap pentru a o putea interna la azilul de la Suseni. Ana Frumuşelu are o pensie de 570 de lei şi va putea plăti contribuţia în centrul de bătrâni”, a mai precizat primarul Drăghici.

Clopotarul satului, şi el la azilul de bătrâni

Ana Frumuşelu este al doilea caz, din comuna Săuleşti, pentru care autorităţile locale au făcut demersuri ca să aibă un acoperiş deasupra capului. În acest an, primăria a mai dus încă un localnic la azilul de bătrâni. Este vorba de Ion Nicola, clopotarul satului. „Ion Nicola avea probleme psihice, nu ştie să facă focul, nu ştie să se îmbrace. Până acum a locuit cu o mătuşă, într-o cameră dată de primărie. Mătuşa acestuia a murit şi nu a mai avut cine să aibă grijă de el.  Acesta are certificat de handicap gradul II. Ion Nicola a avut trei surori, însă toate murim la vârste de 30-40 de ani din cauza unor probleme cardiace. Chiar dacă l-am internat la azil, ne mai interesăm de el, am înţeles că s-a acomodat şi că este foarte mulţumit de condiţiile de acolo”, a declarat primarul comunei Săuleşti.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: