Bine aţi venit în locul de unde n-o să mai scăpaţi!

Într-un fel, sunt un nemernic nerecunoscător. Mi se putea întâmpla să mă nasc în locuri mult mai rele decât în România. Sau mă puteam naşte tot în România, dar în forme mult mai rele: puteam să mă nasc femeie în România, sau ţigan, sau homosexual, sau, Doamne Fereşte, câine. Să te naşti homosexual sau ţigan, în ţara asta deschisă la minte, brrr! Iată un gând greu de suportat. Măcar câinii nu suferă când sunt arătaţi cu degetul, săracii. Dar să fii ţigan? Păi, când te naşti în România şi te uiţi prima oară în oglindă şi observi că eşti ţigan, aproape că crezi despre tine însuţi că eşti deja condamnat. Ce alternative ai? Să înveţi carte, să fii un om cinstit şi virtuos, apoi să faci 23 de ani şi românii să-şi pipăie buzunarul cu portofelul când trec pe lângă tine. La dracu cu asta! Mai bine te faci direct hoţ şi violator, măcar ştii o treabă. În fond, le dai oamenilor ceea ce aşteaptă de la tine.

Într-un fel, e bine în România. Suntem în UE, avem legi, avem poliţie, nu ni se poate întâmpla chiar orice. Problema suntem noi, oamenii din România. Problema e că nu avem empatie, nu avem compasiune, nu înţelegem lucruri, înţelepciuni elementare ca ”ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. Problema este că nu înţelegem că trebuie să ne propunem mai întâi să le fie bine celorlalţi şi, astfel, ne va fi bine şi nouă. Nu mă pricep la sociologie, nici la istorie. Nu ştiu cum e în alte locuri. Însă ştiu, simt, că aici trăim într-un egoism care ne-a adus în situaţia asta căcăcioasă şi care, în loc să se vindece, se accentuează. Românii te îmbolnăvesc de nervi, iar prima boală psihică pe care o vei face este paranoia. Ia contact cu români din diverse categorii sau cu diferite meserii timp de câţiva ani şi o frică tenebroasă ţi se va insinua în stomac, încet-încet: este teama constantă că toţi românii cu care intri în contact vor să te păcălească. Bine ai venit în România, tinere! Este ţara combinatorilor, a samsarilor şi-a descurcăreţilor. Într-un termen mai general, a hoţilor.

Eu mi-am comandat ceva ce a venit gata stricat (şi încă ceva destul de scump), deşi teoretic era nou, aşa că i-am bănuit imediat că mint şi că, de fapt, mi-au trimis ceva second hand. Fiind un produs de igienă (duş bucal + periuţă electrică), ideea că mai fusese folosit înainte nu era chiar cea mai încântătoare. Sunt paranoic? Tot ce se poate. Dar ştiţi legea aia a lui Murphy: faptul că eşti paranoic nu înseamnă neapărat că ceilalţi nu vor să te omoare. Eu, ca orice paranoic, cred că sunt paranoic justificat.

În fond, sunt în România. Aici, dacă poţi, mergi cu tramvaiul fără bilet. Aici, dacă poţi, nu plăteşti impozitele la stat. Aici, dacă poţi, vinzi ceva stricat cuiva care-l ia la preţ de bun. Aici, dacă poţi, câştigi bani nemunciţi la loto sau pariuri sau maşinuţe. Aici, dacă poţi, furi internet de la vecin. Aici, dacă poţi, intri gratis. Aici, dacă poţi, vrei. Aici, dacă poţi, furi. V-aţi întrebat vreodată de ce are atâta succes la public DNA-ul, în condiţiile în care aproape niciodată nu ne convinge cu probe că respectivii sunt vinovaţi? Are succes pentru că nu avem nevoie să ni se demonstreze. Are succes pentru că ştim. Are succes pentru că ne ştim pe noi. Are succes pentru că trăim şi noi aici, cu paranoia noastră cotidiană, încercând zilnic să ne ferim de hoţi şi nereuşind aproape niciodată. Uitaţi-vă la voi prima dată. Puteţi spune cu mâna pe inimă că n-aţi făcut nici o faptă care să intre sub incidenţa codului penal, niciodată? Nici măcar o şpagă? Şi atunci, cum ar putea DNA-ul să se înşele, cu toate abuzurile şi exagerările lui?

E greu, tare greu, să trăieşti în ţara care se mândreşte cu faptul că, în ea, ”totul e posibil”. Pentru că ştii că natura umană face ca, atunci când TOTUL e posibil, să facă posibile multe lucruri greşite şi rele. E greu şi ajungi să te urăşti pe tine mai mult decât îi urăşti pe ei, pentru că îţi faci neîncetate procese de conştiinţă. Bine te-ai născut în România, tinere! Ţara cu 22.000.000 de hoţi în care fiecare cetăţean nu doar că îi bănuieşte, ci ştie că ăilalţi 21.999.999 vor să-l facă la buzunare.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: