Blaga şi Videanu – ultima speranţă pentru Valea Jiului

Vestea că la Compania Naţională a Huilei vor fi disponibilizaţi în această primăvară 1600 de ortaci nu a mai stârnit mânia minerilor ca în urmă cu un deceniu şi ceva, de data aceasta liderii sindicali preferând negocierile cu administraţia şi Ministerul Economiei, pe modelul colegilor din Oltenia. Adriean Videanu şi Vasile Blaga sunt aşteptaţi la începutul lui martie să vină la Petroşani, în speranţa că Guvernul va crea alternative pentru viitorii disponibilizaţi, alternative fără de care sindicaliştii spun că nu se vor lăsa convinşi să accepte reducerile de personal.

Sindicaliştii nu au primit cu mare voioşie vestea că 1600 dintre ei îşi vor pierde slujbele poate chiar înainte de Paşti, însă de data aceasta ei par mult mai conştienţi de faptul că situaţia financiară a Companiei Huilei este una extrem de dificilă. CNH are datorii de circa un miliard de euro la buget, pe car Guvernul se chinuieşte să le şteargă, dacă obţine acceptul Comisiei Europene, măsură care ar trebui aplicată înainte ca pe piaţă să apară Hidroenergetica, noua companie ce va include şi mineritul din Valea Jiului. Restructurarea actualei companii prin reducerea numărului de angajaţi nu este văzută cu ochi buni de către mineri, dar, deocamdată, nimeni nu se gândeşte la proteste, mai ales că zona încă poartă stigmatul acţiunilor de acum un deceniu. "Noi sindicatele şi eu personal ca vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere nu putem fi de acord cu acest program de reduceri de personal dacă el nu este acompaniat şi de un program investiţional. Un program de restructurare nu presupune doar să dai afară oamenii, ci şi să iei nişte măsuri prin care să le asiguri reconversia profesională şi, implicit, noi locuri de muncă", spune Tiberiu Cozma, unul dintre liderii Văii Jiului şi, după nume, evident, fratele lui Miron Cozma, cel mai cunoscut lider din zonă.

Liga Sindicatelor Miniere este condusă de ani buni de Zoltan Lacatasz, care îşi pune toate speranţele într-o întâlnire ce va fi luna viitoare la Petroşani cu membri ai cabinetului Boc şi cu şefi ai administraţiei locale. Urmaşul lui Cozma nu vorbeşte deocamdată despre proteste, deşi spune că nu le exclude. "Vom avea o perioadă extrem de dificilă, dar consider că CNH este o companie de interes strategic pentru România, de care trebuie să ţină cont factorii din minister şi nu numai. În privinţa acestor reduceri de personal avem în calcul mai multe variante, inclusiv de a protesta, dar vreau să vă spun că pe 6 martie aşteptăm aici o echipă interministerială, care îi includă pe domnii Blaga şi Videanu, dar şi pe reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi primăriilor din Valea Jiului. Atunci vom căuta soluţii pentru viitorul acestei societăţi, până atunci nu avem nicio decizie luată", spune sindicalistul şef din Vale.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: