Bobaru: Nimeni nu vrea să fie director la Uzina Mecanică Sadu

Uzina Mecanică Sadu nu mai are manager de la începutul lunii noiembrie, deoarece mandatul directorului interimar Vasile Constantin a expirat şi nu a fost prelungit. Primarul din Bumbeşti Jiu, Constantin Borbaru, a declarat la Radio Infinit că este greu de găsit o persoană interesată să conducă fabrica de armament, în contextul în care unitatea are datorii foarte mari. Romarm a prezentat totuşi o propunere pentru acest post la Ministerul Economiei. Propunerea este Ştefan Danciu.  

Reporter: Care mai este situaţia cu plata salariilor angajaţilor de la Uzina Mecanică Sadu?

Constantin Bobaru: S-a rezolvat plata a tot ce înseamnă diferenţe salariale de pe luna ianuarie, februarie, martie. Uzina a avut comenzi şi încă are comenzi dar nu la dimensiunea necesară pentru a satisface componenta de salarii la o dimensiune acceptabilă. Uzina Mecanică Sadu pontează în anumite luni, când lucrurile merg prost, 5-6 zile pe lună, ceea ce nu este deloc îmbucurător. Oamenii au primit la momentul acesta leafă două milioane şi jumătate şi asta ne preocupă pe noi. Acum sunt ceva probleme în a asigura comenzi şi dacă nu sunt comenzi, nici salariile nu pot să fie la o dimensiune corespunzătoare.   

Rep.: Ce credeţi că ar trebuie făcut pentru redresarea uzinei?  

C.B.: Am avut o discuţie la Ministerul Economiei, unde ne-am dus cu conducerea Romarm, pentru a prezenta o altă structură organizatorică, pentru a găsi soluţii în managementul acestei unităţi, mai ales că în momentul acesta uzina n-are manager. Inginerul Vasile Constantin, directorul care a avut şase luni, i-a expirat mandatul la 1 noiembrie. În condiţiile în care ştiţi ce s-a întâmplat la Uzina Mecanică Sadu şi lucrurile astea nu trebuie comentate, este greu să găseşti un om care să-şi asume managementul în astfel de situaţii economico-financiare.

Rep.: Să înţelegem că nu sunt persoane interesate să conducă uzina?

C.B.: Nu, nimeni nu-şi asumă actul de conducere în condiţiile în care n-ar avea bani de salarii. Este foarte greu, am discutat lucrul acesta chiar cu ministrul, cu o săptămână înainte, şi cu secretarul de stat. Miercuri am fost iar cu conducerea Romarm pentru a stabili ultimele detalii pentru că trebuie şi oameni în Consiliul de Administraţie, are administrare specială, trebuie un administrator special care trebuie să poarte un dialog concret nu prin intermediari şi cu poveşti care ajung denaturate la minister. La ora aceasta, uzina are un reprezentant cu ordin de ministru, dar nu are mandatul semnat. Lucrurile trebuie rezolvate repede. Trebuie create şi premise pentru a face contracte.

Rep.: Romarm a făcut demersuri pentru selectarea noului manager al uzinei?

C.B.: Da, s-a dus cu nominalizare la minister, este pe masa ministrului. Să se scoată ordinul pentru că eu am insistat să se pună capăt acestor perioade de interimat. Trebuie un director cu contract de mandat, pentru o perioadă de minimum un an.

Rep.: Cine este această persoană propusă pentru funcţia de director general la Uzina Mecanică Sadu?

C.B.: Nu este niciun secret. De la Uzina Mecanică Sadu şi de la conducerea Romarm, pentru că nu primarul, nici Consiliul Judeţean, nu face propunerea, este vorba de inginerul Ştefan Danciu, un om cu ştate vechi în Uzina Mecanică Sadu, care a parcurs multe trepte, a fost şef de proiectare, şef de secţie pe la foarte multe secţii de producţie, la mecanicul şef, la secţia pirotehnică, este propunerea dumnealor. Acesta este secondat de un băiat mai tânăr, Dorin Motorga, pe funcţia de director de producţie, pentru că s-a făcut o altă structură organizatorică, şi cred că va fi dusă la bun sfârşit.

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: