Bolnavii cronici sună continuu: Când dați drumul la spital?

Zeci de bolnavi cronici întreabă zilnic când se va redeschide și pentru ei Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești, transformat în spital suport pentru Covid 19. Pentru că sunt tot mai mulți pacienți, unitatea medicală nu poate să-și reia activitatea și să interneze și bolnavi non-Covid, așa că aceștia nu au decât să aștepte ori, dacă au o urgență, să meargă la alt spital. „Sună zilnic: Când dați drumul la spital?”, spune managerul Constantin Târziu. Cea mai optimistă variantă pe care o iau în calcul reprezentanții spitalului este că acesta ar putea fi redeschis pentru toată lumea în două săptămâni.

În mod normal, spitalul din Târgu-Cărbunești deservește în jur de 80 de mii de oameni din 20 de localități. Are peste 300 de paturi, dar totul a fost dat peste cap în pandemie. Bolnavii cronici nu au mai avut acces în spital de trei luni, perioadă în care oamenii s-au descurcat cum au putut. Fie au mers la alte spitale din Gorj, fie la dispensare, fie au sunat la 112 când au avut o urgență.

Oamenii care au diabet ori afecțiuni pulmonare, cardiace sau renale au fost nevoiți să-și facă stocuri de pastile în pandemie și să stea acasă. “Este ceva de groază să nu putem să ne internăm la spital. Eu am aproape 70 de ani. Nu am cum să mă duc acum undeva. Nu mă pot duce la Târgu Jiu, că nu mă primește. Am fost operată de mai multe ori. Mergeam des la spital, la Cardiologie. Acum nu am unde să mă mai duc. De trei luni, nu mi-am mai făcut un control și nici analize. Mi-am cumpărat pastile ca să-mi ajungă trei luni de zile”, a spus o localnică din Țicleni.

„Abia așteptăm să fie redeschis spitalul. Îl țin închis pentru cei care au Covid, dar la noi, la ceilalți bolnavi din țara asta, se mai gândește cineva? Nu avem unde să ne ducem. Am fost la poartă, ne-au spus că nu putem merge, că e închis și nu se știe când va fi redeschis. La Târgu Jiu nu mă duc. E departe. Am probleme cu tensiunea, cu picioarele”, a mai spus o femeie.

În spital, se fac pregătiri pentru o redeschidere etapizată, dar totul depinde de evoluția îmbolnăvirilor cu Covid 19. Numărul de cazuri crește în fiecare zi. Așa că toate speranțele că spitalul s-ar fi putut deschide la începutul acestei luni s-au spulberat. „Eu am pregătit secțiile să trecem pe non-Covid. Am pregătit pavilioane să primească pacienți non-Covid. Secția Pediatrie am împărțit-o în două: Covid și non-Covid. La fel, și Secția Ginecologie. Să lăsăm liberă Secția Chirurgie cu cele trei săli de operație pentru alți pacienți. Acolo se operează și chirurgii, ortopezii. Am zis să fie mai mare libertate pentru pacienții non-Covid pentru că au trecut deja trei luni de zile și nu știu unde s-au dus”, a explicat managerul Spitalului din Târgu-Cărbunești, Constantin Târziu.

Zeci de oameni sună ori bat chiar la poarta spitalului să întrebe când vor fi primiți și ei. Nimeni nu știe să le dea un răspuns clar. „Sună zilnic: Când dați drumul la spital? Noi avem arondate 18 comune și două orașe, dar mai vin și din alte comune. Din județul vecin vin la noi. I-am îndreptat pe oameni spre celelalte spitale din Gorj. Pe cei apropiați nouă, i-am îndreptat spre Novaci. Mulți dintre ei au spus că nu se duc în altă parte. Vor să vină aici și de-aia așteaptă cu nerăbdare ca spitalul nostru să fie redeschis măcar etapizat”, a mai spus Constantin Târziu.

Spitalul din Târgu-Cărbunești, evaluat de DSP

Unitatea medicală urmează să fie reevaluată de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, dar abia când vor mai scădea cazurile de Covid 19 am putea vorbi de o redeschidere măcar parțială. „Toate spitalele Covid sunt reevaluate. Reevaluarea constă în numărul de cazuri de infectați Covid care sunt internați. Dacă aceste cazuri și patologia, ca și comorbiditate, permit mobilizarea și transferul în cele de fază 1 sau fază 2 sau dacă acest spital are un pavilion unde poate trata acești pacienți Covid, atunci acel spital, clădirea principală, va fi reevaluat ca și circuite. Ține foarte mult de evoluția în spitalul respectiv a numărului de cazuri. Ține foarte mult de evoluția, în comunitatea respectivă, a numărului de cazuri. Fiecare spital este tratat particular. În măsura în care poate fi redat patologiei non covid, va fi redat”, a reacționat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Vizualizări: 1,734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: