Bugetul Gorjului în dezbatere publică

Bugetul Gorjului pe anul 2014 este supus dezbaterii publice după ce în luna decembrie a anului trecut a fost trecută prin Consiliu Judeţean proiecţia bugetară. Potrivit vicepreşedintelui Mădălina Ciolocoi, primăriile vor putea lucra pe bugetele locale cel mai probabil începând cu luna martie. Primarii nu-şi fac prea mari speranţe în privinţa banilor pe care îi vor primi întrucât în ultimii anii bugetele au fost din ce în ce mai mici.

Consiliul Judeţean a afişat pe pagina de internet şi la sediul instituţiei bugetul Gorjului în vederea dezbaterii publice. „În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean din 2013, am prezentat o proiecţie de buget pentru anul 2014, iar în momentul de faţă se lucrează pe marginea acesteia”, a declarat Mădălina Ciolocoi. După aprobarea bugetului în şedinţa Consiliului Judeţean, primăriile vor putea să-şi aprobe bugetele locale. „Este un pas înainte faptul că bugetul naţional pe 2014 a fost aprobat la sfârşitul anului trecut pentru că în termen de 45 de zile se pot aproba bugetele Consiliilor Judeţene şi Consiliilor Locale. Sperăm ca undeva prin luna martie primăriile să poată lucra pe bugetele locale de pe 2014. Până atunci se va lucra cu a douăsprezecea parte din bugetul anului anterior. Primăriile nu stau pe loc ci încasează impozite şi taxe, putându-şi acoperi din cheltuieli”, a mai precizat Mădălina Ciolocoi.

Primarii nu sunt optimişti

Potrivit proiecţiei bugetare aprobate la sfârşitul anului 2013, pentru anul 2014 veniturile totale se ridică la suma de 193.122, 18 mii lei, veniturile proprii fiind de 47.197,13 mii lei. Deşi au intrat în anul 2014 cu datorii, primarii nu sunt optimişti în ceea ce priveşte bugetul pe anul în curs. „Nu sper la nimic bun. Lucrurile merg din ce în ce mai prost. Nu mi s-a dat nimic niciodată, iar în fiecare an am primit mai puţini bani decât în anii anteriori. Anul trecut am primit cu 20% mai puţin decât în 2012 şi mă aştept ca şi acum să primesc mai puţin decât în 2013”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul de la Cătunele. Acesta a mai precizat că nici fondurile europene nu sunt uşor de accesat. „Nu suntem lăsaţi să obţinem bani europeni. Sunt nişte documente făcute în aşa fel încât să nu putem obţine bani. La ora actuală, nu se doreşte ca primarii să obţină fonduri. Se dau bani la cine se vrea. Noi avem nevoie de fonduri pentru a termina canalizarea menajeră şi pentru a face nişte modernizări la drumuri”, a menţionat primarul Ţuilă.

Au nevoie de bani pentru cofinanţări

Primarii gorjeni spun că fiecare săptămână de întârziere a repartizării fondurilor poate crea mari probleme investiţiilor ce urmează a fi demarate în acest an. „Nu există motive să fie amânată aprobarea bugetului întrucât bugetul de stat pe 2014 a fost aprobat în ultima lună din 2013. Sperăm ca măcar în luna februarie să putem aproba bugetele locale. Avem nevoie de sprijin pentru că în acest an vom demara două investiţii şi ne trebuie bani pentru a asigura partea de cofinanţare. Pe fonduri europene vom face un Centru de Informare Turistică, valoarea acestui fiind de 124.000 euro, iar cofinanţarea noastră este de 2%. O altă investiţie vizează Casa de Cultură, valoarea acesteia fiind de 405.000 euro, fonduri guvernamentale, iar partea noastră de cofinanţare este 25%. Sperăm să nu avem probleme din cauza lipsei banilor pentru cofinanţare”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. 

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: