Câinele Marco, salvatorul unui copil autist, dispărut de acasă

Un băieţel de opt ani din satul Ştefăneşti, oraş Târgu Cărbuneşti, a dispărut de acasă sâmbătă seara. Zeci de poliţişti, jandarmi şi voluntari l-au căutat în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar fără rezultat. Duminică li s-au alăturat mai multe forţe de ordine, dar şi un elicopter dotat cu cameră cu termoviziune. De la Sibiu au venit două echipe de câini specializaţi în astfel de căutări. Băiatul, care suferă de autism, a fost găsit după 22 de ore de căutări la opt kilometri depărtare, într-o râpă. Cel care l-a găsit a fost Marco, unul din câinii de căutare veniţi astăzi de la Sibiu.

Tot satul Ştefăneşti a intrat în fierbere de sâmbătă seara, după ce puştiul de opt ani a dispărut din gospodăria părinţilor săi. Oamenii îl ştiau nu doar pentru că părinţii au un magazin de la care se aprovizionau zi de zi, ci şi pentru că el are o boală mai rară şi trebuiau să fie mult mai atenţi când îl vedeau. De sâmbătă seara însă nimeni nu l-a mai văzut. A rămas în curte, sub un corcoduş, pentru a se juca de unul singur, aşa cum a făcut, de fapt, dintotdeauna. Odată cu lăsarea întunericului părinţii s-au dus să-l cheme în casă, la masă, şi aşa au descoperit că nu au de unde să-l ia.

Nu existau fotografii cu băiatul dispărut

Mama lui Constantin Mario Delian Popescu, Rodica, spune că băiatul a plecat cel mai probabil prin grădină, o poartă aflată la 50 de metri de locul său de joacă putând fi foarte uşor deschisă pentru ca băiatul să ajungă apoi în pădure. „Era tot timpul retras şi îi plăcea să stea în locuri cât mai puţin frecventate de alţi copii. Niciodată nu a acceptat să se joace cu altcineva. I-am luat jucăriile lui şi aici a stat. Nu a fost la grădiniţă sau la şcoală tocmai din cauza asta. El a mai plecat odată anul trecut, dar a revenit singur după câteva ore”, spune mama.

Ieri, când i s-a cerut o fotografie, femeia a menţionat că nu are nicio poză cu fiul său din simplul motiv că puştiul nu suportă aparatul de fotografiat. Poliţiştii au fost nevoiţi în aceste condiţii să realizeze un portret robot pe care să îl folosească în căutările lor pe teren. L-au întocmit repede pentru că orice oră în astfel e situaţii este vitală, mai ales că puştiul a plecat îmbrăcat doar într-un tricou albastru, nişte blugi şi o pereche de sandale de vară. Încă nu este foarte frig în pădure, dar după o noapte petrecută acolo, fără apă şi mâncare, cine ştie ce se poate întâmpla.

Căutat cu elicopterul

Căutările făcute pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică nu au dus la nici un rezultat, singura consecinţă fiind mărirea numărului celor care încearcă să dea de urma băiatului. Zeci de poliţişti, jandarmi şi voluntari din Ştefăneşti s-au mobilizat încă de ieri dimineaţă, localnicii scotocindu-şi proprietăţile mai ceva ca atunci când căutau un lucru de negăsit. „Am fost aici pe deal că aveam o grădină şi m-am uitat că am zis că poate o fi pe acolo. Am căutat şi pe acasă, m-am uitat şi într-o fântână, într-un grajd, dar degeaba. Nu e nici urmă de el. Cine ştie pe unde s-o afla copilul acesta”a spus un localnic. ”Copilul arată bine aşa, pare sănătos fizic, dar este bolnav. El nu vorbeşte, nu răspunde când îl strigi şi nu se întoarce. Merge tot înainte. Este greu să-l găsim. El se mai şi ascunde. Aşa e boala de care suferă el. A fost şi frig peste noapte. A plecat în tricou, pantaloni şi sandale”, a povestit un vecin.

Poliţiştii aduşi la Ştefăneşti cu câini de căutare au avut sprijin şi din cer, un elicopter dotat cu cameră cu termoviziune fiind chemat de la Bucureşti special pentru astfel de situaţii. Camera respectivă detectează orice urmă de căldură de la sol, fiind similară celor de la Poliţia de Frontieră, dar ieri nu a fost nici ea de vreun folos pentru că nu a detectat trupul băiatului. Oricât a zburat elicopterul pe deasupra pădurii şi oricât au mers poliţiştii pe jos, căutările au fost zadarnice. „Am ajuns până la Lihuleşti şi s-a mers prin pădure, pe pante abrupte, viroage şi râpe, pe o distanţă de 8 kilometri. În afară de câinii de căutare şi de oamenii noştri, mai sunt maşini de teren care merg pe drumurile forestiere pentru că ne gândim şi că el poate să străbată un astfel de drum şi noi să-l căutăm cine ştie pe unde. Nu este însă de găsit”, spune comisarul şef Cornel Filip, din cadrul IPJ Gorj.

Înfometat şi deshidratat, dar vesel

Delian a fost găsit aseară, într-o râpă, la opt kilometri de casă. Se odihnea şi nu părea speriat. Cel care l-a găsit a fost Marco, unul din câinii salvatori aduşi de la Sibiu. Băiatul a fost dus la spital, unde primul lucru pe care l-a făcut a fost să mănânce biscuiţii medicului Şerban, care era de gardă, şi să bea apă. Starea copilului era una bună, în ciuda faptului că a stat o noapte în pădure. Medicul spunea că boala i-a fost de ajutor, pentru că Delian a fost în lumea lui interioară şi nu s-a speriat că este singur în pădure.

SALVATOR

Câinele salvator Marco are 4 ani şi a revenit recent în ţară, după o misiune de căutare a emigranţilor în Spania. Medicii spun că autismul a fost un avantaj pentru Delian, pentru că băiatul nu s-a speriat deşi a mers toată noaptea prin pădure. Băiatul a fost dus la spitalul din Târgu Cărbuneşti, deshidratat şi înfometat. Starea lui era totuşi bună, pentru că imediat a mâncat biscuiţi şi a băut apă.

FAMILIE

Delian Popescu are opt ani  şi este copilul cel mare al familiei. Băiatul  mai are o soră de numai în an şi jumătate şi în urmă cu câţiva ani a fost diagnosticat cu autism. Provine dintr-o familie modestă, singurele surse de venit ale familiei fiind alocaţia copiilor, indemnizaţia de însoţitor pe care o primeşte mama şi un magazin sătesc.

BOALĂ

„Copilul suferă de autism şi nu răspunde când este strigat. Mai mult decât atât, când simte agitaţie în jur se ascunde. Căutătorii l-au strigat, au aprins lanterna, comunicau între ei. Şi zona este destul de greoaie. Sunt dealuri, văi, pâraie. E destul de greu”, a declarat Mihai Mazilu, primarul Oraşului Târgu-Cărbuneşti.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: